Az Amnesty Lennon-lemezt ad Dárfúrért

Három CD-ből álló, John Lennon-emléklemez, egyúttal figyelemfelkeltő kiadvány jelenik meg június 12-én Instant Karma: The Campaign to Save Darfur (Instant Karma: Kampány Darfur megmentéséért) címmel az Amnesty International (AI) gondozásában - olvasható a világ elsőszámú emberjogi szervezetének közleményében.

A három CD-n ötven zenész feldolgozásában hallhatók John Lennon szerzeményei, és a kiadvány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a szudáni Dárfúr-régióban 2003 óta dúló polgárháborúra, amely eddig 400 ezer ember életét követelte, továbbá 2,5 milliót tett földönfutóvá, és 3,5 millió embert kényszerít éhezésre, nem beszélve a tömeges nemi erőszakról, amelynek híre bejárta az egész világot.

Yoko Ono, Lennon özvegye nagylelkűen megadta a jogi engedélyt az Amnesty Internationalnak a szerzemények feldolgozásához, hogy a CD-csomag a figyelemfelkeltő kampány méltó alapja lehessen.

A június 12-i megjelenésig számos, a feldolgozásokból szemezgető kislemez lát napvilágot - az első március 12-én - , és az emberjogi szervezet az ezekből származó bevételt is a dárfúri bajok orvoslására vagy egyéb válságos helyek megsegítésére fordítja.

Az AI több gyűlést és tüntetést rendez a közeljövőben, ezek közül a legjelentősebb március 30-án lesz Kína washingtoni nagykövetsége előtt, és az ország kínai konzulátusain, mivel az egyik fő cél rávenni a kínai kormányt, hogy jelentős befolyásával győzze meg a szudáni kormányt: engedje be az ENSZ békefenntartóit a válságzónába.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.