Váljon önállóbbá az agrárium

Orbán Viktor a Magosz szombati, hódmezővásárhelyi küldöttgyűlésén a gazdák érdekében tárgyalásokat szorgalmazott a fórumon ugyancsak felszólaló agrárminiszterrel. Gráf József személyében olyan mezőgazdasági minisztere van a kormánynak, akinek a hozzáállása megteremti az értelmes vita lehetőségét - mondta a Fidesz elnöke.

- A múlt, a jelen és a politikai nézeteink elválasztanak bennünket, ennek ellenére lehet jó alkukat kötni egy olyan mezőgazdasági miniszterrel, aki az új arisztokrácia kormányában is fontosnak tartja a vidéki emberek képviseletét - jelentette ki szombaton Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) hódmezővásárhelyi országos tanácskozásán. Orbán elismerően szólt arról, hogy Gráf József elfogadta a meghívást a Fidesz stratégiai szövetségese által szervezett fórumra. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: "Nem minden miniszternek volt elég vér a pucájában, hogy kiálljon a gazdák elé." Az Orbán előtt felszólaló Gráf József erről azt mondta: természetes számára, hogy elfogadja gazdatársai meghívását.

Gráf József legfontosabbnak a magyar gazdák technológiai felzárkóztatását nevezte, mondván: jelenleg olyan nyugati termelőkkel kell versenyezni, akiknek többször annyi az erőforrásuk, mint a magyaroknak. A miniszter mindemellett javuló tendenciákról beszélt, kiemelve: míg 2003-ban mintegy 200 milliárd, idén 453 milliárd forint agrártámogatásra számíthatnak a gazdák, s amíg négy évvel ezelőtt az ágazat többmilliárdos hiánnyal zárta az évet, 2006-ban 60 milliárdos eredményt produkált.

A tárca vezetője elmondta, hogy támogatja a feldolgozóüzemek termelői kézbe kerülését. Kijelentette: bár időről időre felmerülnek javaslatok az őstermelők megadóztatásáról, amíg tagja a kormánynak, ez nem fog bekövetkezni. Az élelmiszer-biztonságról Gráf azt mondta: "Minden szemetet ki fogok takarítani az országból."

Orbán Viktor az államháztartási reformot a tablettás borhoz hasonlította: szerinte a borhamisító az, aki a legköltséghatékonyabban tud bort előállítani, hiszen a legkisebb ráfordítással a legnagyobb hasznot éri el. Hozzátette: a "tablettás" reformból csak annak van haszna, aki azt kikeverte. A Fidesz elnöke szerint a falvak infrastruktúrájának felszámolása helyett arra kellene törekedni, hogy a városi szolgáltatások egyre szélesebb körben elérhetők legyenek a községekben is. Hangsúlyozta: a jövő útja nem az urbanizáció - szükség van az erős nagyvárosokra, ám azoknak nem lehet alárendelni a vidéket. Kijelentette: Magyarország csak a magyar földdel együtt Magyarország, a magyar nép csak a magyar földdel együtt magyar nép.

Jakab István, a Magosz elnöke úgy fogalmazott: ezekben a napokban dől el, az állami tulajdonú, mintegy másfél millió hektár termőföld eladásakor kik kapnak lehetőséget a fejlődésre, túlélésre, az uniós források elosztása és a földtulajdonváltás ráadásul társadalmi kontroll nélkül zajlik, így követelte: a Magosz képviselője is kerüljön be a Nemzeti Földalap felügyelőbizottságába. Erre Gráf József úgy reagált: kezdeményezi, hogy az érdekképviselet kapjon helyet a grémiumban.

Gráf Józsefet dicsérte a Fidesz elnöke
Gráf Józsefet dicsérte a Fidesz elnöke
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.