Örökké nem bujkálhatok

Ambrus Zoltán eltűnt a nyilvánosság elől azt követően, hogy kilépett a Heves Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciójából és szavazatával lehetővé tette, hogy a szocialista Sós Tamást válasszák meg a megyei önkormányzat elnökének. Ezzel megakadályozta a testület feloszlatását, a jelen pillanatban a Fidesz győzelmét ígérő új választás kiírását. A képviselő petőfibányai házán a redőnyök lehúzva. Az üzenetekre nem válaszol. Ha mégis felveszi a telefonját, néhány semmitmondó szó után elhárítja a kérdéseket.

Felszívódott, eltűnt, külföldön van, az anyósánál bujkál, síelni ment - mondták ismerősei. Szombaton keresésére indultunk. A házának udvarán egy kamion és egy ütött-kopott autó áll. Előbb az ajtón, aztán az ablakon kopogunk - mindhiába. Már a távozást fontolgatjuk, amikor nyílik az ajtó, és ott áll előttünk Ambrus Zoltán, aki néhány kérdésre végül válaszol. Először arra: hová tűnt?

- Egy kis időre el kellett költöznünk itthonról, hogy megnyugodjanak a kedélyek. Amikor a szavazás után a házunk előtt megjelentek tüntető idegenek - nem helyiek -, és dörömböltek az ajtón, azt skandálva, hogy "áruló, gyere ki!", jobbnak láttuk a feleségemmel, ha a három gyerek érdekében elmegyünk néhány napra. A rendőrök is ezt tanácsolták, máskülönben kénytelenek lettünk volna személyi védelmet kérni.

- Mindenkit meglepett, amit a közgyűlési szavazáson tett, mivel Petőfibányán ön alapította meg a helyi Fidesz-csoportot, agitált, szervezett. Állítólag a bejelentését megelőző nap még csokoládét osztogatott a frakciótársainak, másnap pedig - ahogy ők fogalmaznak - elárulta őket.

- Árufuvarozó vagyok, rendszeresen járok Németországba. Néhányan ilyenkor megkérnek, hozzak csokit a gyerekeiknek, ott ugyanis olcsóbb. Ezt az édességet pakoltuk át az egyik frakciótársam autójába, vagyis senkinek nem "osztogattam".

- Úgy tudjuk, az ön átszavazásának egyik oka, hogy ha megismétlik a megyei önkormányzati választást, a Fidesz mostani listáján már nem szerepelt volna a neve. Igaz ez? Miért lett a pártjában kegyvesztett?

- Tisztázzunk valamit: nekem az volt a legfontosabb, hogy Heves megye és intézményei működőképesek maradjanak. Egy új választás nagyon sok pénzbe kerül, vétek lett volna erre pazarolni, miközben nagyon szűkös a költségvetés. Ráadásul nekem a megválasztott elnök, Sós Tamás személye ellen nincs kifogásom. Ami a Fideszen belüli kegyvesztettségemet illeti: velem ugyan ezt korábban senki nem közölte, de hallottam, folytak háttérbeszélgetések a hatvani térségben másokkal listás helyekről. Ennek indoka az lehetett, hogy a tavalyi országgyűlési képviselő-választáson a hagyományosan baloldali hatvani körzetben rosszul szerepelt a jobboldal. Ezért engem is felelőssé tettek. A belső ügyeinkről nem szívesen nyilatkozom, a kialakult helyzetről és annak előzményeiről négyoldalas levelet írtam Orbán Viktor pártelnöknek, valamint a régió és a megye fideszes vezetőnek.

- Válaszolt valaki?

- Eddig senki, sőt, a frakciótársaim sem kérdezték meg, hogy mi volt az oka a kilépésemnek.

- A volt frakciótársai azt állítják, hogy önt megvesztegették a szocialisták, és 15 millió forintot kapott júdáspénzként.

- Nézzen körül, a kerítés félig kész, a házam tetőtere befejezetlen. Gondolja, hogy így nézne ki ez az épület, ha megvesztegethető ember lennék? Apránként, a magam erejéből építem, családi segítséggel.

- A szavazás után kilépett a Fideszből. Elébe ment a kizárásnak?

- Így van. Végignéztem már néhány ilyen procedúrát, nem kérek belőle.

- Támadják a hatvani körzet választókerületi elnökét, a botrány után lemondott Szabó Ádámot is, akinek az ön tetteiért is felelnie kell. Ő Kerekharaszt polgármestere, azé a falué, ahol az ön felesége a polgármesteri hivatalban dolgozik, s a jegyző elégedett a munkájával. Veszélybe került a munkahelye az ön kilépése miatt?

- Jó a sejtése.

- Három iskolás gyermeke van. Ők hogyan viselték az elmúlt heteket?

- A petőfibányai emberek részéről nem ért minket semmiféle nemtelen támadás. A helyi fideszesek annyit mondtak nekem, hogy nem ezt várták tőlem. A gyerekeim iskolájában sem a tanárok, sem a diákok nem tettek megjegyzéseket az üggyel kapcsolatban.

- Akkor kik támadták?

- Egy közismert jobboldali újságírótól kaptam például SMS-t, akit korábban többször is meghívtam polgári körös rendezvényekre, de - noha megígérte - az utolsó pillanatban kétszer is lemondta az időpontot. Ő azt írta, a gyerekeim szégyellhetik az apjukat. Mások azzal fenyegettek, hogy az ukrán maffiával intéztetnek el - kaptam is néhány cirillbetűs üzenetet. Ezeket mind elmentettem, szükség esetén be tudom mutatni.

- A szocialistákkal kötött együttműködési megállapodást?

- Nem lettem a szocialista frakció tagja, független maradok. A mandátumomat a Legfelsőbb Bíróság határozata értelmében megtarthatom. A megyei közgyűlés március végén ülésezik, akkor döntenek a bizottsági posztokról.

- Elmegy az ülésre?

- Elmegyek. Örökké nem bujkálhatok. A lelkiismeretem tiszta.

Ambrus Zoltán
Ambrus Zoltán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.