Bugár-Csáky meccs lehet az MKP elnöki posztjáért

Bugár Bélát és Csáky Pált jelölték a Magyar Koalíció Pártjának elnöki posztjára tegnap, az MKP érsekújvári járási szervezetének küldöttjei. Eddig Bugár Bélának, a jelenlegi elnöknek nem volt kihívója.

Több érsekújvári küldött szerint azonban nem nevezhető demokratikus választásnak, ha az MKP március 31-én sorra kerülő, révkomáromi tisztújító közgyűlésén csupán egy személyre lehet voksolni, s egyetlen jelölt párvezetői elképzeléseit hallgathatják csak meg. Bugár Béla egyetértett ezzel az érveléssel.

Lapunk megkeresésére Csáky Pál volt kormányalelnök - aki jelenleg az MKP egyik alelnöke - így válaszolt: - Megtisztelő a felkérés, amelyre végső választ csak Révkomáromban adok. Jelenleg két új könyvemen dolgozom, 2009-ben pedig europarlamenti képviselő-jelöltként szeretném megmérettetni magam. A pártelnöki tisztség eddig nem fordult meg a fejemben - közölte.

Csáky Pál a pozsonyi Sme napilapban tegnap kifejtette, hogy az MKP tavaly óta ellenzéki pártként keresi új helyét, szerepét, politizálásának időszerű és távlatos céljait (az interjút tegnap a NOL is ismertette). Tapasztalatai alapján a magyarok lakta dél-szlovákiai régiókban fokozatosan teret nyer a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), továbbá a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ), amelynek elnöke Mikulás Dzurinda.

- A tavalyi parlamenti választásokon ugyan csaknem tizenegy százalékos támogatottságot értünk el, ám abszolút számokban ötvenezer támogató voksot veszítettünk. Azóta mind többen úgy vélik, hogy ha nem lesz gyökeres változás az MKP politizálásában, akkor a párt tovább gyengül, s akár az is előfordulhat, hogy a legközelebbi képviselőházi választások idején gondot okoz majd az ötszázalékos parlamenti küszöb elérése is - mutatott rá Csáky Pál, aki szerint több helyi és regionális pártszervezetben különböző érdekcsoportok csatáznak egymással ellen. Feszültségek tapasztalhatók a párt befolyásos gazdasági személyei és egyes politikusok között. 

- Az MKP túlságosan leragadt a kisebbségi problémakör tematizálásánál, s más fontos társadalmi, szociális gondokról megfeledkezik. Kifogásoljuk Bugár Béla bizonyos módszereit is - hangsúlyozta a vele készült kolumnás interjúban Csáky Pál, aki azonban az újsgíró többszöri faggatásaira ellenére sem volt hajlandó konkrétumokat közölni.

(pozsonyi tudósítónktól)

Csáky Pál
Csáky Pál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.