Ahmadinezsád a BT-be készül

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök részt akar venni az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén, hogy megvédje országa vitatott nukleáris programját - jelentette vasárnap az iráni állam televízió.

Az elnöknek "szándékában áll részt venni az Irán nukleáris dossziéját napirendre tűző ENSZ biztonsági tanácsi találkozón, hogy megvédje az iráni nemzet jogát a nukleáris energia békés célú felhasználásához" - szólt a Gholam Hoszein Elham kormányszóvivőt idéző híradás. A televízió nem tért ki arra, hogy Ahmadinezsád pontosan mikor utazna New York-ba, sem arra, hogy meghívták-e a BT ülésére.

Nyugati országok gyanúja szerint Irán titokban katonai célú nukleáris tevékenységet folytat békés célú atomprogram helyett. A BT öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország - valamint Németország alkotta csoport újabb Irán elleni szankciók alkalmazásáról folytat egymással tárgyalásokat, mivel Teherán a BT korábban bevezetett korlátozott szankciói ellenére sem volt hajlandó lemondani urándúsítási programjáról.

Utazási korlátozások, bankszámlák kiterjedtebb körű zárolása, fegyvereladási embargó és kereskedelmi korlátozások szerepelnek az újabb szankciókról szóló megbeszélések napirendjén.

(MTI)

Ahmadinezsád: Iránnak nem kell atombomba
Ahmadinezsád: 'Az iráni nukleáris program olyan, mint egy vízesés. Nem lehet megállítani'
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.