Az állam nem adja át ingyen a Volán-cégeket

Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Pécs és Szeged évek óta küzd, hogy ingyen megkapja a helyi Volán társaságot. Eddig erre az igényre a kormány kitérő választ adott, most viszont a gazdasági tárca egyértelműen közölte: a térítésmentes tulajdonosváltás elképzelhetetlen. - Pécsi tudósítónk jelenti

A Volán-társaságok megszerzéséért lobbizó önkormányzatok nem kaphatják meg térítésmentesen az állam tulajdonában lévő buszos cégeket, tudtuk meg Garamhegyi Ábeltől, a gazdasági tárca államtitkárától.

Garamhegyi a Megyei Jogú Városok Szövetségének Pécsett tartott közgyűlésén beszélt a Volán-társaságok privatizációjának terveiről. Ismert, hogy öt megyeszékhely – Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Pécs és Szeged – évek óta küzd azért, hogy ingyen megkapja a helyi Volán társaságot. Eddig erre az igényre a kormány mindig kitérő választ adott, most viszont az államtitkár egyértelműen kijelentette: a térítésmentes tulajdonosváltás elképzelhetetlen.

Garamhegyi azzal indokolta a tárcája álláspontját, hogy a helyközi járatokat üzemeltető megyei buszos cégek mindegyike komoly piaci értéket képvisel, ugyanakkor – főképp járműparkjának korszerűsítése miatt – milliárdos fejlesztésre szorul. Ha egy város ingyen akarja megvenni valamelyik Volánt, akkor gyanítható, hogy nincs pénze a szükséges befektetésekre, s az illető önkormányzatnak az a terve, hogy utóbb – immár pénzért – továbbadja a céget vagy annak egy részét egy új vevőnek.

Az ilyen többlépcsős magánításnak viszont nincs értelme, mondta az államtitkár, jobb megoldás, ha egyből a cégekre áldozni tudó befektetők veszi meg a Volán-társaságokat. Mindez nem jelenti azt, hogy az állam zsebre akarja vágni a Volán-társaságok eladásából befolyt pénzt, ezt a bevételt ugyanis visszaforgatják e cégek fejlesztésére, illetve más, közlekedési célú beruházásokra.

Garamhegyi a rendezvény szünetében – tudósítónk kérdésére válaszolva – elmondta, hogy a tizenkilenc megyei Volánt előbb hét régiós cégbe integrálják, aztán ezt a hét céget kínálják fel eladásra a befektetőknek. Hogy az integráció és az eladás mikorra valósul meg, arra a kérdésre az államtitkár még nem tudta a választ.

(Pécsi tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.