Leomlott a Ledra utcai fal

A nicosiaiak meglepetten tapasztalták, hogy a ciprusi főváros szívében, a Ledra utca közepén álló, a görög és a török oldal közti megosztottságot szimbolizáló betonfalat az éjszaka leple alatt péntek reggelre lebontották.

A görög ciprióták éjfél előtt álltak neki a munkálatoknak, s hajnalra már nyoma sem volt a több évtizede ott álló falnak, s az előtte álló emelvénynek, amelyet egy rendőrökkel őrzött alumíniumlappal cseréltek fel. Ezzel a lépéssel Törökországot szeretnék arra sarkallni, hogy a csapatokat vonja ki Ciprusról. Ankara eddig nem reagált a lépésre, de szakértők szerint nem is várható jelentősebb fejlemény török oldalról. Bár Nicosiában az emberek nem értik, hogy egy ilyen történelmi eseményt miért kellett titokban tartani, pozitívan fogadták a falbontást.

Christodoulou Pashardis, a ciprusi kormány szóvivője elmondta: a fal lebontása még nem jelenti, hogy a gyalogosforgalom is elindulhat, a biztonsági kérdéseket kell megoldani. A két oldal között, a körülbelül 50 méter hosszú demarkációs vonalon belül jelenleg omladozó épületek sorakoznak, kóbor macskák laknak, s vélhetően aknák is találhatók az 1974-es török invázió idejéből, amelyet elsőként kell felszámolni.

A ciprusi kormány hónapok óta ragaszkodott hozzá, hogy a Ledra utca addig nem nyílhat meg, amíg a török katonaság el nem vonul, s a gyalogosok biztonsága meg nem oldódik. A ciprusi elnök többször hangsúlyozta, hogy a török, valamint a ciprusi török zászlókat és más szimbólumokat is el kell távolítani a területről.

A Ledra utca ügye a két oldal között már hónapok óta vita kérdése. Karácsony előtt a török oldal eltávolította a katonák számára állított hidat, s ezután a görög oldalon lévő fal lebontását követelték. Ezt követően az UNFICYP, a szigeten állomásozó ENSZ-csapatok segítségével elindult egy dialógus a két oldal között, amely remélhetőleg végül az utca megnyitásához vezet majd.

Élet költözhet a falon innen és túl
Élet költözhet a falon innen és túl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.