A megnyitás tudománya

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Hol végződik a sakktábla? címmel Kállai Gábor nemzetközi nagymester tartja.


- Mire építi fel a megnyitást?

- Stefan Zweignek a sakkozásról szóló definíciójával szeretnék vitatkozni, miközben az érdeklődőket meggyőzöm arról: élő a kapcsolat az élet más területei és az általam univerzális, intellektuális anyagként értelmezett sakkjáték között. Zweig a sakkjátékról ezt írta: Olyan gondolkozás, amely semmihez sem vezet. Matematika, ami semmit ki nem számít, művészet, ami nem hoz létre műveket, anyagtalan szobrászat.

- Ezzel szemben?

- A sakk sport, művészet, tudomány, emellett például történelem is. Hogy mást ne mondjak, több olyan parti maradt az utókorra írásos formában, amelyet uralkodók, elmék vívtak; Napóleon játszmái, vagy az Einstein-Oppenheimer-partik sterilen őrizték meg a történelmi személyiségek gondolatait. A sakkozás a világ egyik csodája, több mint ezer éve rögzítik a játszmákat, miközben logikai bázisa, pedagógiai értéke, a döntéshozatali mechanizmust erősítő tudományos attitűdje, nem utolsósorban számítástechnikai háttere kivételes. Utóbbival - kivált az internet elterjedése óta - kéz a kézben jár.

- Magam a brissagói Lékó-Kramnyik világbajnoki döntő partijai alatt értettem meg, hogy a sakk jóval többről szól: a kommentátorállásban Juszupov nagymester villantotta fel, mi járhat a versenyzők fejében, mik a lehetséges variációk, milyen történelmi előzményei vannak egy-egy állásnak... Még a laikusok is értették.

- Remélem, hogy ezt a fajta sokszínűséget a Bartók zenéjéről vagy a Rembrandt művészetéről szóló előadáshoz hasonlóan sikerül szemléltetnem. Szeretném, ha a nézőkhöz és a hallgatókhoz eljutna az üzenetem: a sakkozás világa tárt kapukkal várja őket, azokon túl pedig akár egyedül is közlekedhetnek, a játék értékeiből a saját választásuknak megfelelően meríthetnek. Véleményem szerint a sakkozásnak nemcsak a múltja gazdag, hanem a jövője is igen sokat ígérő.

- Utóbbit illetően mire gondol?

- A döntéshozatali folyamatok modellezésére a sakkozás kiemelkedően alkalmas. Mind gyorsabb világban élünk, mind több a váratlan helyzet, ennek nyomán egyre szűkebb időhatárok között kell megfelelő válaszokat adnunk. A jó döntéseket a legnagyobb eséllyel akkor hozhatjuk meg, ha a korábbi tapasztalatokat adatbázisokban dolgozzuk fel, s egy velünk együttműködő szakértő csapat összegzi és gyakorlottan használja az elérhető összes emberi, továbbá technikai tudást. Az effajta gondolkodás bemutatására kitűnő töltelékanyag a sakkozás. A Mindentudás Egyetemén olyan intellektuális alapanyagot kínálok, amelyből mindenki olyan ruhát varr, amilyet a kedve tartja. Ez lehet szabadidőruha, sportöltözet, pedagógusköpeny, vagy akár tudósoknak kijáró talár!

A március 12-i előadás helye és ideje: Jövő Háza Teátruma (Bp. II., Fény u. 20-22., E épület), 19.30 www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.