A "Csillagszálló" üdvözli a NOL olvasóit

Utcán kallódó emberekkel készült, megdöbbentő interjúk sorozatát teszi közzé az Oltalom Karitatív Egyesület Csillagszálló című folyóirata. A Népszabadság Online a Csillagszálló munkatársainak engedélyével újraközli a beszélgetések szövegét, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet erre a kitűnő utcalapra. Alább a Csillagszálló főszerkesztőjének bemutatkozó sorait olvashatják.

A Csillagszálló kulturális utcalap az Oltalom Karitatív Egyesület formabontó kiadványa. Az újság árusítása nem pusztán munkalehetőséget biztosít a hajléktalanok számára, hanem alkalmat ad a kapcsolatfelvételre és önmaguk elfogadtatására. A lap terjesztői - a "csillagszálló" lakói - valódi értékkel ajándékozzák meg az olvasókat.

A Csillagszálló munkatársai számára fontos szempont a terjesztés tisztasága, szó szerint és képletes értelemben egyaránt: az árusok a Csillagszálló logójával ellátott kötényben dolgoznak, a Fűtött Utca szociális munkásainak segítségével. A folyóirat kétszáz forintba kerül - a vételár fele az árust illeti. A lap Budapesten jelenleg négy aluljáróban kapható: az Astoriánál, a Ferenciek terén, a Deák téren és a Kálvin téren, munkanapokon délután három és este hét óra között. Az árusítópult egyszerű, "csillag-sárga" színű olajoshordó, ami fölé a csillagos eget idéző kék ernyő feszül. Az elmúlt hónapokban több vidéki hajléktalanellátó intézmény is bekapcsolódott a terjesztésbe, így ezeken a helyszíneken (Pápán, Baján és Veszprémben) is elérhetővé vált az újság.

A folyóirat havonta jelenik meg, tematikus számaiban a szépirodalmi, publicisztikai és szociográfiai írások mindig egy-egy szociális kérdést járnak körül. Az első, a tavaly októberi szám magáról a hajléktalanságról szólt, novemberben a pályaudvarok világa, decemberben az ünnep, januárban az alkohol-alkoholizmus, februárban a prostitúció volt a Csillagszálló témája.

A Csillagszálló szépirodalmi anyagának színvonalát kortárs, fiatal írók és költők garantálják. Az eddig megjelent számok szerzői között szerepel Bíró Krisztina, Esze Dóra, Karafiáth Orsolya, Mestyán Ádám, Mézes Gergely, Péntek Orsolya, Péterfy Gergely és Tamás Zsuzsa. Kiváló újságírók és publicisták is bekapcsolódtak a lap összeállításába.

A Csillagszálló szépirodalmi rovata a Csillagszem;  Csillagpor rovatunkban riportok olvashatók. Januártól minden számunkban megdöbbentő hajléktalan interjúkat teszünk közzé, és számainkat Kicsi csillag, azaz a gyerekoldalak zárják mesével és könyvajánlóval.

Akit érdekel az újság tartalma és támogatni szeretné a lapot, de nem tudja az árusoktól megvásárolni a Csillagszállót, annak lehetősége van előfizetni a folyóiratra.. Érdeklődni a csillagszallo@oltalom.hu címen vagy a 06/1/210-5400 telefonszámon lehet.

Mezei Anna
főszerkesztő

A Népszabadság Online újraközölte a Csilagszállóban "Hard life" címmel, "Adódtak problémák" címmel és "Nem volt maradásom" címmel megjelent, hajléktalanokkal készült interjúkat.

A Csillagszálló kulturális utcalap fedõlapja
A Csillagszálló kulturális utcalap fedõlapja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.