Ügynökakták: közszereplőnek nyilvánított két exminisztert a FB

Két volt minisztert, Nógrádi Lászlót és Kádár Bélát nyilvánított közszereplőnek első fokon a Fővárosi Bíróság pénteki részítéletében.

Kozák Dániel még az Origo internetes portál újságírójaként indította el a pert, azzal a szándékkal, hogy kutathatóvá tegye a politikusok esetleges állambiztonsági múltját.

A per előzménye, hogy három volt miniszter, Nógrádi László, az Orbán-kormány egyik volt közlekedési és vízügyi minisztere, jelenlegi KDNP-s országgyűlési képviselő, Boros Imre, a PHARE-program kormányzati koordinációjáért felelős egykori tárca nélküli miniszter, valamint Kádár Béla, az Antall-kormány nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős minisztere nem ismerték el, hogy közszereplők lennének.

Így az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nem adhatta ki azokat a dokumentumokat, melyekből kiderülhetett volna, együttműködtek-e a pártállam titkosszolgálataival.

A három exminiszter közül Boros Imre idén januárban elismerte, hogy közszereplőnek tekinti magát, így az ő esetében a felperes már visszavonta a keresetét. Boros Imréről az index.hu internetes portál hozott nyilvánosságra egy, az internetes lap közlése szerint az  Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó kinevezési okmányt, amely szerint a volt miniszter D-8-as ügynök volt. Boros azonban az MTI megkeresésére cáfolta, hogy ő lett volna a D-8-as ügynök.

Az újságíró kérte a bíróságtól azt is, hogy változtassa meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának elutasító határozatát, amelyet az alapján adott ki a levéltár, hogy a volt  miniszterek nem ismerték el közszereplői mivoltukat. A bíró indoklásában kifejtette: a bíróság nem változtathatja meg a határozatot, de mivel kimondta az érintettek közszereplőségét, ilyenkor automatikusan megvizsgálja határozatát a levéltár.
A bíróság Nógrádi László és Kádár Béla közszereplői voltának  kimondásakor utalt arra, hogy a jogszabály szerint "közszereplő: az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom  gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai  közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította". Ennek a  meghatározásnak a két volt miniszter a bíróság álláspontja szerint  megfelelt.

A Fővárosi Bíróság részítélete ellen a két érintett volt  miniszter, akik az ítélethirdetéskor nem jelentek meg a bíróságon, fellebbezéssel élhetnek.

(MTI)

Nógrádi László
Nógrádi László
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.