Tüntetések előzték meg Bush latin-amerikai útját

Többezer fős tömeg tüntetett Sao Paulóban George Bush amerikai elnök ellen helyi idő szerint csütörtökön.

A békésen indult felvonulás a rendőrökkel vívott összecsapásba torkollott, amikor szélsőségesek provokálni kezdték a rendfenntartókat. A rendőrök könnygázzal és botozással válaszoltak. A tüntetők az iraki háború ellen, és az etanolgyártásról tervezett amerikai-brazil megállapodás ellen tiltakoztak.

Kisebb tüntetés volt Kolumbia fővárosában, Bogotában is, ahol főként diákok mozdultak meg. Kolumbia az amerikai elnök körútjának egy későbbi állomása. A rendőrök vízágyúkkal verték szét a tüntetőket, akik petárdákat - ahogy ők nevezik krumplibombákat - hajigáltak rájuk.

Bush a több országot érintő körúttal azt a benyomást akarja kelteni, hogy Washington nem feledkezett meg Latin-Amerikáról, és ellensúlyozni kívánja a baloldali érvekkel, és olajdollárokkal  kampányoló Hugo Chávez venezuelai elnök befolyását.

Chávez Bush útjához igazítva látogatást tesz pénteken Argentínában, és nagy beszédet készül mondani egy stadionban, a Rio de la Plata partján, miközben az amerikai elnök a folyó túloldalán, Montevideóban tárgyal.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.