EU-alku a megújuló energiáról

Az Európai Bizottság elnöke történelminek, a magyar kormányfő mérföldkőnek nevezte, hogy az EU megállapodott a megújuló energiaforrások növeléséről. Igaz, tagállamokra lebontott kötelezettség nélkül. A környezetvédők nem ujjonganak.

Hosszú idő után visszatértek a tüntetők az európai uniós csúcsértekezletek színhelyére. Ezúttal a zöldek, köztük magyar természetvédők, akik azért demonstráltak: az EU kötelező, ne pedig csak irányadó célként fogadja el a megújuló energiaforrások (szél, víz, biomassza, stb.) húsz százalékra való növelését 2020-ra. (A jelenlegi uniós átlag hat-hét százalék). A tüntető környezetvédőket megdöbbentette Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtöki bejelentése, amely szerint Magyarország ellenzi a kötelezőként kiróvott kvótát. Mint elmondta, hazánk a kapacitások maximális növelésével legfeljebb 15-16 százalékot érhet el, s egyébként sem kívánja, hogy Brüsszel anyagi nyomást gyakoroljon rá akkor, amikor “a pénznek ezer helye van Magyarországon” – a megújuló energiaforrások ugyanis komoly befektetéseket igényelnek. A zöldek szerint ezzel szemben hazánk könnyen vállalhatná a kötelező célt.

A német elnökség, Angela Merkel kancellár diplomáciai kitartásának köszönhetően kompromisszumos megoldás született. A húsz százalékot az EU átlagában kell érteni (márpedig egyesek, például a finnek ezt már most meghaladják), a lemaradókat nem éri szankció, nincs tagállamokra lebontott kötelezettség. Majd az Európai Bizottság köt különmegállapodást a tagországokkal a továbbiakról.

Jacques Chirac francia államfő – tizenkét éves elnöksége minden bizonnyal utolsó uniós csúcsán – elérte, hogy a nagy ellenállás dacára a csúcs záródokumentuma szövegszerűen utaljon az atomenergia hasznosíthatóságára. Ennek ellenére a nukleáris energia továbbra is szigorúan tagállami hatáskör marad – ebben semmilyen EU-szabály nem lesz (a biztonságiakon túl). A franciákat a finnek, a románok, a bolgárok, a szlovének, a csehek és a szlovákok is támogatták. A leghevesebben az írek és az osztrákok ellenezték a tervét, de a németek sem voltak boldogok tőle. Mint várható volt, az EU – szintén 2020-ig – “legalább 20 százalékkal” csökkentik a széndioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest, illetve tíz százalékra növelik a bioüzemanyag arányát. (Persányi Miklós szakminiszter nemrég Brüsszelben azt mondta: hazánknak ez utóbbival nem lesz gondja.)

- Az EU és Magyarország számára egyaránt kedvező, bölcs kompromisszum született. A távlati ökológiai célokat sikerült összeegyeztetni a nemzeti lehetőségekkel, az európai felelősséget a nemzeti felelősséggel – jelentette ki sajtóértékezletén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő hozzátette: mérföldkő a most született megállapodás, mert ilyen a Föld más régióiban egyelőre megközelítően sincs. Történelminek nevezte az egyezséget José Manuel Barroso európai bizottsági elnök is azzal, “következményeiben ez a legtöbb, amit európai csúcs valaha is elért.”

A környezetvédők a tagállamoknak adott egérút miatt nem ünnepelték meg az eredményt. A Föld Barátai szerint bátortalan lépésről van szó, s az is kérdéses, hogyan tudná Európa George W. Bush amerikai elnököt meggyőzni a 30 százalékos károsanyag-kibocsátás szükségességéről, amikor maga ennek aláígér.

Chirac – a csúcs egyik váratlan fordulataként – sajnálataát fejezte ki kollégáinak, amiért 2005 tavaszán “nem tett meg mindent, amit meg kellett volna tenni” az uniós alkotmányszerződés franciaországi elfogadtatásáért.

Brüsszel

Veres János, Peer Steinbrück német pénzügyminiszter, Angela Merkel, Gyurcsány Ferenc és Frank-Walter Steinmeier
Veres János, Peer Steinbrück német pénzügyminiszter, Angela Merkel, Gyurcsány Ferenc és Frank-Walter Steinmeier
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.