A lelkekért küzd Bush és Chávez

Simón Bolívart együtt említette George Washingtonnal a földrész szabadsághőseként George W. Bush elnök öt dél-amerikai országot (Brazília, Uruguay, Kolumbia, Guatemala és Mexikó) érintő körútját megelőzően.

A spanyolok elleni XIX. századi függetlenségi harc vezetőjének "felfedezésében" Busht néhány évvel megelőzte Hugo Chávez, aki társadalomátalakító forradalmát Bolívarról nevezte el. A Fehér Ház lakója láthatóan arra is reagált, hogy a térség baloldali kormányzatai, Brazíliától Venezueláig, újszerű megoldásokkal, oktatási és egészségügyi programokkal igyekeznek csökkenteni a szegénységet.

Bush körútját a megfigyelők fordulatnak tekintik, kísérletnek Latin-Amerika "visszahódítására", miután Washington - amelyet 2001 szeptembere óta lefoglalt a terrorizmus elleni harc - tétlenül szemlélte a baloldal általános térnyerését a földrészen és a jelentkező törekvéseket egy Egyesült Államok nélküli integrációra. A jelek szerint Bush immár kész együttműködni a térség pragmatista baloldali elnökeivel. A szabadságra és demokráciára hivatkozva viszont marad a bírálat Kubával és Venezuelával szemben. "Fidel Castro halálával a kommunizmusnak is le kell zárulnia, a hatalom nem szállhat testvérről testvérre" - nyilatkozta, utalva Raúl Castro "ideiglenes" vezetői szerepére.

Kínos mozzanatokra is fel kell készülnie Bushnak, hiszen a különféle tiltakozások már meg is kezdődtek. Tüntetések még a Washington szövetségesének számító Kolumbiában, Guatemalában és Mexikóban is várhatóak. Mindhárom fővárosban a kábítószer elleni harc lehet a fő téma. (Az Egyesült Államok csupán Kolumbiában 2000 óta négymilliárd dollárt fordított ilyen célra.) A Bush-kormányzat által szorgalmazott szabad kereskedelmi övezetre a kis Uruguay például igent mondott, a szintén baloldali vezetésű Chile mellett. Ezért ott simább tárgyalásokra lehet számítani, a hírek szerint Tabare Vázquez elnök horgászni viszi majd Busht.

A körút első állomása a déli gazdasági nagyhatalom, Brazília, amely viszont egyelőre dacol a washingtoni nyomással a szabad kereskedelmi megállapodás ügyében. Mégis a gazdaság, pontosabban a bioetanol lesz a fő tárgyalási téma a mai tárgyalásokon a pragmatista Lula da Silva elnökkel. A lelkekért folyó vetélkedésből Chávez egy pillanatra sem kíván kimaradni. Bush elnökkel egy időben maga is gépre száll, Argentínába és Bolíviába látogat, és például Buenos Airesben monstre antiimperialista nagygyűlésen szólal fel ma.

Bush és Lula: készül a fogadtatás
Bush és Lula: készül a fogadtatás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.