Ötpárti egyeztetés lesz a választókerületek átalakításáról

Ötpárti egyeztetés lesz két héten belül az egyéni és területi választókerületek átalakításáról - közölte Szili Katalin házelnök, miután a kérdésről tárgyalt az ötpárti egyeztetést felvető szabad demokrata képviselőkkel csütörtökön.

Fodor Gábor, a liberális párt elnökjelöltje újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a parlamentnek alkotmányos kötelessége június 30-ig átalakítani az egyéni választókörzeteket, mivel az Alkotmánybíróság szerint azok mára aránytalanná váltak: míg az egyikben nagyon kevés szavazattal lehet mandátumhoz jutni, addig  máshol ennek sokszorosára van szükség a parlamentbe jutáshoz.

Az átalakításra vonatkozó szabad demokrata javaslatot, amely az  eddigi 176 egyéni körzet és 152 listás mandátum megtartásával tenné igazságosabbá és az Alkotmánybíróság elvárásainak megfelelővé a rendszert, átadták a parlament elnökének - tette hozzá.

Szili Katalin házelnök elmondta: az ötpárti egyeztetést megelőzően az SZDSZ javaslatát eljuttatja valamennyi parlamenti párt frakcióvezetőjének. Ugyanakkor szeretné, hogy a választókerületek átalakítását követően napirendre kerüljön a kisebb parlament  kialakítása is - fűzte hozzá.

Horn Gábor ügyvivő közölte: az SZDSZ folytatná az ötpárti  tárgyalásokat a kisebb parlament kialakításáról, szerinte a választó körzetek rendezését követően erről ismét tárgyalni kell a pártoknak. Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ-nek kidolgozott elképzelése van egy 250 fős Országgyűlésre vonatkozóan.

Véleménye szerint a kisebb parlament olyan kérdés, amelyben nagy  egyetértés van a pártok között. "Lehetne ez példa arra, hogy az egyetértés például eredményre is vezet" - jegyezte meg.

Az MTI kérdésére elmondta: a 2010-es választásokon már az új egyéni választó körzetek szerint zajlana a szavazás.

A parlamenti pártok az SZDSZ kezdeményezésére 2005 nyarán már nekifutottak a választójogi rendszer átalakításának és a kisebb parlament létrehozásának. A 2006 februárjáig tartó egyeztetéssorozatban az akkor még négy parlamenti párt mindegyike kidolgozta elképzeléseit, de megállapodás nem született.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI-nek azt mondta: az SZDSZ nyitott kapukat dönget a kisebb parlament kialakításának kérésével. Mint kiemelte, éppen a kormánypártok voltak azok, akik eddig tizenhat alkalommal utasították el a Fidesz alkotmánymódosító indítványát, amely 200 főre csökkentené az országgyűlési képviselők létszámát. A Fidesz jövő hét hétfőn, tizenhetedik alkalommal is javasolni fogja, hogy az Országgyűlés vegye napirendjére a legnagyobb ellenzéki párt indítványát a kisebb parlamentről - tette hozzá.

Répássy Róbert jelezte, pártja nem ismeri az SZDSZ-nek az egyéni és területi választókerületek átalakításáról szóló javaslatát, így a Fidesz csak akkor tudja kialakítani az álláspontját a javaslattal  kapcsolatban, ha azt megkapják. Elmondta azt is, a Fidesz még nem kapott meghívót az egyéni és területi választókerületek átalakításáról szóló ötpárti egyeztetésre.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.