Biomasszából energia

A biomasszát szerves (növényi, állati eredetű) hulladékok vagy kifejezetten az energiatermelés céljára termesztett növényi nyersanyagok alkotják.

Az alapanyag (fa) közúton és vasúton jut be a telepre. Beérkezése után lemérik, majd felaprítják. A kazán úgynevezett buborékoltató fluidizációs rendszerű, és óránként ötven tonna biomassza eltüzelésére alkalmas. A faapríték 850 °C-tól már önállóan ég, s teljesítményének maximumán a kazán óránként kétszáz tonna gőzt állít elő.

A biomassza-alapú energiatermelés a nyersanyag-előállítással számos munkahelyet teremt, egyben négymilliárd forint árbevételt hoz a régiónak. Környezetkímélő technológia, CO2-semleges energiaforrás, és a kb. 800 °C-os tüzelés lehetővé teszi a nitrogén-oxid mérsékelt képződését. Ez mérsékelheti az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátást.

Pécs városában harmincezer távfűtéses lakás van. A hőerőmű célja egy megújuló energiaközpont kialakítása hazánkban; továbbá hogy az európai uniós előírásoknak megfelelően, széles körű lakossági kommunikációval teremtsék meg a biomassza előállításának és felhasználásának szemléletbeli feltételeit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.