"Nagy szlovéniai üzlet" - exportált eboltás

Évről évre keresettebbek Szlovénia északkeleti régiójában a magyar - elsősorban a határhoz közeli Zala megyében praktizáló - állatorvosok. Ők harminc-negyven százalékkal olcsóbban dolgoznak ugyanis, mint szlovén kollégáik. A zalai állatgyógyászok ma már nem csak rendelőjükben fogadnak szlovén pácienseket, a két ország közötti ingázást is vállalják - kérésre házhoz mennek.

Az általunk megkérdezett, névtelenséget kérő Zala megyei állatorvosok szerint a határon túliak elsősorban a veszettség elleni oltásnál számítanak a magyar szakemberekre. Az évente kötelező védőoltásért Magyarországon 2000-3500 forintot kell fizetni, míg Szlovéniában ugyanezért 25-33 eurót, azaz 6200-8200 forintot.

Egy magyarországi állatorvos szerint a határon túli kezelés nem csak az állattartóknak kifizetődő. Magyarázatképpen így fogalmazott:

- Egyes kollégák a fél Muravidéket bejárják egy nap alatt, s ötven-hatvan kutyát oltanak be, egyenként 2500 forintért.

A Szlovéniában dolgozó Kovács István szerint érezhetően kevesebb lett a munkájuk zalai kollégáik megjelenésével. Számításai szerint csak közvetlenül Lendva környékén tavaly legalább kétszáz kutya oltását végezték el a határ túloldaláról érkezett állatorvosok - helybéli kollégáik helyett.

Az olcsóbban oltó magyar szakemberek ténykedését mára nemcsak a szlovén doktorok elégelték meg, hanem a kamarájuk is. Erre utal legalábbis az, hogy a szlovén állatorvosi kamara vezetője a Muravidéki Magyar Rádióhoz a minap eljuttatott közleményében azt írta: a határon túli orvosok által beadott injekció nyilvántartásba vételéért januártól fizetniük kell a szlovén állattartóknak. Ennek költsége körülbelül 30 euró, azaz mintegy 7500 forint.

A megkérdezett szlovén és magyar állatorvosok szerint a kamara döntése egyértelműen azt célozza, hogy csökkentsék a zalai doktorok keresettségét a Muravidéken. A regisztrációs díj bevezetése után ugyanis már nem éri meg magyar orvosokkal oltatni: az illetékkel ugyanis kiegyenlítődtek az árak.

Érdekes módon az állatorvosi kamara intézkedését nem csak Szlovéniában támogatják. A Lentiben és Lovásziban praktizáló Nagy Ferenc például azt mondta: egyetért a kamara döntésével, mert vissza kell fogni azokat a kollégákat, akik "tatárjárásszerűen lerohanják a Muravidéket", s visszaélve az árkülönbözettel, olykor a szakmaiságot is mellőzve, tömegesen oltanak be állatokat.

A történtek miatt - információink szerint - a szlovén kamara egyeztetést kezdeményez a magyar illetékesekkel. Bár Mile Sándor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke érdeklődésünkre közölte, hogy egyelőre nem kereste meg a szlovén kamara, de ettől függetlenül is kijelentheti: a regisztrációs díj bevezetése nem fog vitákhoz vezetni. Mint mondta, a magyar orvosok által beadott oltást valóban nyilvántartásba kell vétetni Szlovéniában, ami értelemszerűen költségekkel jár. Hozzátette: már csak azért sem kifogásolhatják az intézkedést, mert az nem korlátozza sem a magyar orvosokat, sem pedig a szlovén állattartókat.

Mile Sándor szerint Szlovéniában, miként az unió más tagállamaiban - havonta egy napot engedély nélkül, ennél többet pedig a kamara hozzájárulásával - továbbra is szabadon praktizálhatnak a magyar állatorvosok. És persze azt sem akadályozza semmi, hogy a szlovén állampolgárok Zala megyei rendelőkbe vigyék állataikat.

Állatorvosi rendelés Lovásziban
Állatorvosi rendelés Lovásziban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.