Zászlóbotrány a kassai színház előadásán

Botrányt kavart a kassai Thália Színházban Örkény István Tóték című tragikomédiájának zárójelenete, amelyben fenyegető tekintetű suhancok jelennek meg, kezükben árpádsávos zászlókkal. Kolár Péter színigazgató a közönség reagálása után Vas Zoltán Iván budapesti vendégrendezőt változtatásra kérte fel, aki ezután zseblámpát adott a suhancok kezébe.

Lapunknak Kolár Péter elmondta: az elmúlt csütörtöki bemutató után több néző is felháborodva telefonált az árpád-sávos zászló színpadi megjelenése miatt. Egyesek provokációnak minősítették, mások amiatt aggódtak, hogy nyilasjelkép jelent meg a színpadon. Az igazgató úgy vélte: senki érzelmeit nem sérthetik meg. Példaként a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetét említi, amely támogatásként 150 bérletet vásárolt a színházi idényre. - Nem szeretnénk, ha társulatunk politikai tüntetés gyanújába keveredne - tette hozzá.

"Magyarországon ismét ordas eszmék kaptak lábra, szélsőséges, nemzetellenes és emberiségellenes szimbólumok alatt fenyegetnek bennünket, veszélyeztetik a szabadságjogainkat" - nyilatkozta az árpád-sávos lobogó kapcsán a pozsonyi Új Szónak Vas Zoltán Iván rendező, aki a kritikusok szerint Örkény szellemiségéhez híven vitte színre a darabot. Arról, hogy a lobogót kihagyták az előadásból, azt mondta: tiszteletben tartja a szlovákiai magyar nézők érzékenységét. - De a Thália Színház magyarországi vendégjátékai során ismét megjelenik majd a vitát és indulatokat gerjesztő zászló, mert az a jelenlegi magyarországi mindennapok része - közölte.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.