Tiltakozás a rezidensképzés átalakítása miatt

Több ezer hallgató gyűlt össze Budapesten a Semmelweis Egyetem elméleti tömbjében arra a fórumra, amelyen tiltakozni kívántak a rezidensképzés tervezett átalakítása miatt. A rendezvényre meghívták az egészségügyi minisztert, de ő nem jött el és helyettest sem küldött a kormány képviseletére.

A döntéshozókat Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke képviselte. A politikus kijelentette, hogy nem a tárcát képviseli, ennek ellenére szeretné elmondani, hogy tudomása szerint 2007-ben nem változik meg a szakorvosképzési rendszer. De ez nem jelenti azt, hogy 2008. szeptemberétől minden marad a régiben.

Mint arról már beszámoltunk, a kabinet a jövőben csak a hiányszakmákat támogatná, egyébként a szakorvosképzési költségeket az intézményeknek vagy a rezidenseknek kellene állniuk. Jelenleg 2200-an vesznek részt ilyen képzésben. Aki az orvosi egyetem után nem vesz részt a szakorvosképzésben, abból nem lehet önállóan gyógyító orvos.

A fórumon valamennyi orvosi egyetem, így Budapestről Karádi István dékán, a pécsi egyetemről Németh Péter, a szegedi egyetemről Hajnal Ferenc, a debreceniről dr. Parragh György dékán részt vett. Meghívott vendégként a Magyar Orvosi Kamara elnöke is jelen volt. A dékánok nem értették, hogy az állam miért akarja nélkülük megváltoztatni ezt a bevált képzési rendszert, közölték azt is, hogy a célra a jelenleg rendelkezésre álló 8 milliárd forint sem elég. Hajnal Ferenc, a szegedi egyetem dékánja szerint ezt a mértéket a tárca 50 százaléknál is kisebb összegre csökkentené. Hozzátette: ő részt vesz abban a bizottságban, amely a szakorvosképzés átalakításáról szóló szakmai javaslatokat előkészíti, és csak annyit állíthat biztosan, hogy az idén végzett általános orvosok számára még lesz rezidenskeret. De ugyanez már nem mondható el a fogorvosokról és a gyógyszerészekről.

Parragh György debreceni dékán szerint a rezidensképzésből kivont pénz minőségromláshoz vezet. Az orvosképzés piacképes, eladható tevékenység. Ám az állami támogatás most sem elég.

Az orvosi kamara elnöke, Éger István szerint a magyar orvostanhallgató magyar nyelven, magyar kórházakban szeretné megkeresni a kenyerét. De a jelen körülmények inkább arra sarkallják, hogy másutt keresse a boldogulását. Közölte: a magyar orvosképzés eladható, de a magyar orvos nem eladó.

Takács Péter, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint sajnálatos, hogy a szaktárca nem adja meg azt a tiszteletet az orvosjelölteknek, ami nekik jár, hiszen most sem jöttek el a szakmai fórumra, hogy válaszoljanak kérdéseikre. A fiatal szakorvos néhány adatot idézett a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Intézete és a Magyar Rezidens Szövetség közös felméréséből: így a szakorvosjelöltek 60-70 százalékának szándékában áll külföldön elhelyezkedni, és 10 százalékuk aktívan keresi is az elhelyezkedés lehetőségeit.

Papp Magor, a Hallgatói Önkormányzat vezetője szerint segélykiáltásnak szánták ezt a fórumot. Bejelentette: már egy hete aláírásgyűjtést folytatnak az orvoskarok hallgatói körében a rezidensképzés szervezett átalakítása miatt. Az akcióval azt szeretnék elérni, hogy a kormány tervei megváltozzanak, és ne vegyék el a szakorvosképzés állami támogatását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.