A leleplező sávok

Szögezzük le mindjárt az elején: huszonhárom darabja van a magyar történelmi zászlósornak, amelyek közül az egyik az árpád-sávos. Bevallom, nekem megvan mind a huszonhárom, kicsiben ott sorakoznak Magyarország térképén a szobám falán.

 Érdekesek, szépek, tanulságosak így együtt. Kísérletképpen megpróbáltam eltekinteni huszonkettőtől, csak arra a bizonyosra, az árpád-sávosra korlátoztam a figyelmemet.

Bárhogyan igyekeztem is, a kirekesztő tekintet súlyos hiányérzetet teremtett a másik huszonkettővel kapcsolatban. Mert hogy a zászlósor egészében idézi fel a magyar történelmet, öszszefüggést teremt a különböző történelmi korok dicső mozzanatai - köztük a maga helyén és idején az árpádsávos jelképpel megidézett középkori uralkodók tettei - között.

Ugyanez a hiányérzet fog el, ha felidézem magamban az elmúlt tizenhat év utcai demonstrációit, amelyeken a tüntetők a trikolórunk mellett a történelmi zászlósorból kizárólag az árpád-sávos zászlót lobogtatják. Van-e logikus magyarázat a többi hiányára? Szent Istvánnak, az Anjouknak, a Hunyadiaknak, Zrínyinek, Bocskainak, Bethlennek, Thökölynek, II. Rákóczi Ferencnek vagy éppen az 1848-as szabadságharcosoknak a zászlói nem lennének ugyanúgy alkalmasak a hazafias érzés megjelenítésére?

Egyetlen komolyan vehető magyarázat létezik az árpádsávos zászló reneszánszára: a történelmi lobogó és a fajvédő nyilaskeresztes párt zászlója közötti hasonlóság. A kettő kétségtelenül nem ugyanaz, ám az is vitathatatlan, hogy az eredeti zászlót egy barbár történelmi kor kisajátította. Nem könnyű elfogadni, hogy a nyilas rémuralom elnyomja a jelkép sok évszázados eredeti tartalmát, és azt idézi meg, amitől az ember, helyesebben az emberiség szeretne elmenekülni. Ennek megértése elsősorban emberibelátás dolga. Azé a képességé, hogy tudjuk-e, akarjuk-e tolerálni mások félelmeit, rossz érzéseit.

Épp ezért talán érdektelen is, hogy mi a lobogtatók ténylegesszándéka: ha csak egyetlen ember is akad, akit az árpádsávok látványa egy utcai demonstráción félelemmel tölthet el, már neméri meg lengetni. Ez az oka annak, hogy soha nem lobogtatnámegy tüntetésen az árpádsávos zászlót, annak ellenére, hogy eredeti tartalmával ma sincs semmi bajom. A többi történelmi zászló hiánya azonban leleplezi a történelemmel való visszaélést történelemellenes szándékokkal együtt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.