Hogyan lehet megbirkózni a mentális zavarokkal?

Az emberiség ősidők óta próbál megbirkózni a zavaró tényezőkkel; a közösségek szervezett formában is próbálták elhárítani azokat a viselkedésmódokat, amelyek az együttélést zavarták - közölte a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója szerdán, Szegeden.

Tringer László a szegedi egyetem pszichiátriai klinikáján rendezett tudományos előadáson a pszichiátria társadalmi beágyazottságáról beszélt az érdeklődőknek.

A devianciának nevezett magatartások a társadalom perifériáján helyezkednek el; ennek kezelési módja történelmileg visszatekintve lehetett rendészeti, vallási és orvosi.

A legkézenfekvőbb a rendészeti megoldás, amelynek során a család fizikai erőszakkal védte meg magát a beteg zavaró magatartásától. Ide sorolhatók a falakkal körülvett középkori városok, ahol az esti kapuzárás után a kapun kívül rekedtek, adott esetben mentálisan zavart emberekre gyakran a pusztulás várt, rablók és kóbor vadállatok áldozatai lettek - mondta.

Hozzátette: évszázadokkal ezelőtt a papok feladata volt a gyógyítás, így a mentális zavarok kezelése is. A vallás gyakran a természetfeletti világ lényeinek közvetlen beavatkozására vezette vissza ezeket a betegségeket és démoni erőt sejtettek a háttérben, amely ellenőrzése alá vonta a beteg embert. Egyes vallások még ma is tartanak ördögűzést.  

Általános jelenség, hogy egyre nagyobb teret hódít a keleti vallások, az ezoterikus tanok, erősödnek a paramedicinális irányzatok és terjednek a lelki egészség ígéretével fellépő álvallások és szekták.

A szakember előadása szerint a harmadik kezelési mód az orvosi; amely nem áll távol az előzőtől, hiszen a vallási központok régen egyben egészségügyi központok is voltak. Egyiptomi hieroglifák árulkodnak arról, hogy a alkohollal, nadraguya-főzettel és kézrátétellel gyógyítottak, amelyet halk zene kísért; ezt akár az első dokumentált hipnózisnak is lehet tekinteni - fogalmazott.

A mentális kezelésre a 18. században leginkább a sarlatánizmus volt jellemző; a zavart elmét az igaz hittől való eltéréssel vagyis az eretnekséggel magyarázták. A mentális zavarokat a XX. században az élettani folyamatokkal magyarázták és sokan még ma is úgy vélik, hogy a pszichiátriai megbetegedések azok a neurológiai betegségek, amelyekkel a pszichiáterek foglalkoznak.

Napjainkban a mentális betegségek orvosi illetékesség határai nem olyan egyértelműek, mint azt az elmeorvosok gondolják. Mind a vallás, mind a jog követeli "a maga szeletét a magatartási deviancia és a lelki szenvedés nagy tortájából" - mutatott rá a szakember. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.