"Haláltrilógia" a Trafóban

Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva PRE-ACTIÓja a tömeggyilkosság, az öngyilkos merénylet evidensen elítélendő tényét dolgozza fel. Az előadás eredeti búcsúvallomásokat és más dokumentumokat felhasználva mozdít ki a biztonságos hétköznapok világából.

A PRE-ACTIO nem színház, nem tánc, nem kiállítás, nem objekt vagy assamblage, nem videó-installáció, nem hangjáték, nem hangköltészet, nem koncert. Viszont mindez egyszerre. A nézők szokatlan szituációba kerülnek, hiszen az eseménnyel kapcsolatban csupán töredékes emlékképek, feljegyzések, tárgyak, hang- és videobejátszások állnak a rendelkezésükre. Bár bizonyos fokig - a fénydramaturgia, a hangfoszlányok és a vetítések sorrendje révén - irányított a figyelmük, ugyanakkor körkörösen, minden oldalról és egyszerre „támadják” az érzékszerveiket. Alattuk, felettük, körülöttük egy időben zajlanak az események, jelennek meg a képek, hallatszanak a hangok. Az előadás nem válaszokat ad, hanem artikulált kérdéseken keresztül, különös színházi nyelvet használva, szabad asszociációkra késztet.

„Árvai nem moralizál. Közöl és bemutat. … a logikus rendezői szándék automatikusan belső csatára kényszerít. … ez a veleje: a befogadó önérzetének felpiszkálása.” (Králl Csaba)

A PRE-ACTIO Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva trilógiájának befejező része, amelyet 2002-ben a 62 nap, 2004-ben az Angyaltár bemutatása előzött meg. A Haláltrilógia előadásai szélsőséges, de mindenkit érintő témákkal foglalkoznak. Nem válaszokat adnak, hanem artikulált kérdéseken keresztül, különös színházi nyelvet használva, szabad asszociációkra késztetnek. (14 éven aluliaknak nem ajánlott!) Árvai Györgyről

Díszlet- és jelmeztervező. A budapesti Képzőművészeti Főiskola díszlet- és jelmeztervező szakán szerezte diplomáját 1988-ban. Tervezői pályája Veszprémben indult (1985-ben), később tervezett más vidéki és fővárosi társulatoknak is. 1987-től filmek látványtervezője. 1984-ben Bozsik Yvette-tel megalakította a Természetes Vészek Kollektíva című alternatív színházi csoportot, ahol 1992-ig tíz produkciót rendezett, tervezett és zenét is szerzett. Színpadi tervezései performance-elméletének vetületei. Egyéni és csoportkiállításokon itthon és külföldön sokszor szerepelt.

Előadások: 2007. március 8-9. (Cs-P) 20.00

Jegyek: 1500 Ft, diákjegy 1100 Ft, a Trafó bérlet érvényes!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.