Kassai színházi botrány: lámpákra cserélték az Árpád-sávos zászlókat

Botrányt kavart a kassai Thália Színházban Örkény István Tóték című tragikomédiájának zárójelenete, amelyben fenyegető tekintetű suhancok jelennek meg, kezükben Árpád-sávos zászlókkal. Kolár Péter színigazgató a közönség reagálása után Vas Zoltán Iván budapesti vendégrendezőt változtatásra kérte fel, aki ezután a zászlók helyett villanylámpát adott a suhancok kezébe.

Ők a darab végén ezzel háborgatják a közönséget, majd az egyik fiatal a postást alakító szereplő szájába nyomja a tárgyat.

A furcsa esetről a mai pozsonyi Új Szó számol be. Kolár Péter szerint a Thália Színház közönségének rendkívül széles igényeket kell kielégíteni és nem sérthetik egyetlen réteg érzelmeit sem. Példaként a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplém megyei szervezetét említi, amely támogató gesztusként 150 bérletet vásárolt erre a színházi idényre. – Nem szeretnénk, ha a Thália Színház a politikai tüntetés gyanújába keveredne – tette hozzá. Értesüléseink szerint több kassai nézőben viszont a holokauszt szörnyű emlékét idézte fel az Árpád-sávos zászló, s ők emiatt tiltakoztak.

Vas Zoltán Iván kifejtette: a zászló azt jelzi, hogy „Magyarországon ismét ordas eszmék kaptak lábra, szélsőséges, nemzetellenes és emberiségellenes szimbólumok alatt fenyegetnek bennünket, veszélyeztetik a szabadságjogainkat”  A magyarországi vendégrendező a kritikusok szerint Kassán Örkény szellemiségéhez híven vitte színre a darabot. Az ominózus változtatásról pedig azt mondta, hogy tiszteletben tartja a szlovákiai magyar nézők érzékenységét, akik szerint ők más országban élnek. De a Thália Szhínház magyarországi vendéjátékai során ismét megjelenik majd a vitát és indulatokat gerjesztő zászló, mert az a jelenlegi magyarországi mindennapok része – közölte.

A pozsonyi magyar napilap kommentárja kifogásolja az igazgató eljárását és indokait és felteszi a kérdést: „ezek után bármely szervezet, amely támogatja a Thália Színházat számíthat arra, hogy szájaízének megfelelő produkciókat láthat?” Így folytatja: - A Thália Színházban történtek után mindenki maga keresheti a választ arra, hogy hol marad a művészet és az alkotó szabadsága. A kassaiak pedig ismét várhatják(...) a vígjátékokat és operetteket, amelyeknél a gyanúja sem merül fel annak, hogy valakinek a politikai érzékenységét sérthetnék. Legfeljebb a jó ízlését, de ez a kisebb veszély – mutat rá a szerző.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.