A humanisták szerint az amerikai emberi jogi helyzet is bírálandó

Miután Condoleeza Rice bemutatta az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának jelentését az emberi jogok helyzetéről  a világ különböző országaiban, a Humanista Mozgalom felszólította a magyar kormányt, hogy viszonozza a kritikát.

A március 17-i Békejelet szervező nemzetközi civil hálózat magyar tagszervezete szerint fontos a magyar emberi jogi gyakorlattal szemben megfogalmazott bírálat, de lényeges az Egyesült Államok emberi jogi helyzete is.

A civil szervezet azt javasolja Külügyminisztériumnak, hogy szólítsa fel az amerikai kormányt: csatlakozzon a népirtás bűncselekményének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló 1948. évi ENSZ egyezményhez; a gyalogsági aknák betiltásáról szóló egyezményhez; az Átfogó Atomcsend Szerződéshez; a Nemzetközi Büntetőbíróság létrejöttéről szóló szerződéshez; illetve a 18 éven aluliak kivégzését tiltó nemzetközi dokumentumhoz.

A Humanista Mozgalom által kiadott közlemény emlékeztet azokra az egyezményekre és normákra, amelyeket az Egyesült Államok elvileg már elismert: így a humanitárius jogról szóló egyezményekre, amelyeket például a guantanamói és a többi illegális fogolytábor fenntartásával megsért.

"Tartsa be az ENSZ alapokmányt, és ne indítson háborút az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül." - fogalmaznak a humanisták.

Az amerikai jelentés itt olvasható.

(forrás: NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.