Kijev kiszámíthatóságot ígér

Ukrajna célja, hogy belépjen az Európai Unióba, és eme folyamatban komolyan számítanak Magyarország támogatására - mondta budapesti tárgyalásai után Viktor Janukovics. Az ukrán kormányfő megígérte, hogy megbízható partnerként energiaszállítási biztonságot teremt nemcsak a magyaroknak, hanem Európának is.

A Gyurcsány Ferenccel tartott közös sajtóértekezleten egy kérdésre válaszolva arra utalt, hogy Kijev a Magyarországnak szánt villamos energiát azért adja kicsit olcsóbban, hogy segítse az áram európai piacra jutását.

A magyar kormányfő párhuzamot látott az Ukrajnában és Magyarországon ma végbemenő, "nem pillekönnyűnek" nevezett változások, reformok között. Ám a sajtóértekezlet talán legfontosabb témáját, az energiaszállításokat illetően szokatlanul kevés szó esett a magyar-ukrán kapcsolatokban is jelentős szerepű Oroszországról.

Pedig az energetikai kapcsolatokban csak a villamos energia származik Ukrajnából, a földgáz és az olaj - csak tranzitszállítás. Ukrajna saját olaj-, illetve gáztermelése a belső szükséglet hozzávetőlegesen egynegyedét fedezi.

A kényes olaj- és gázárak kapcsán hangozhatott el magyar részről a több mint pusztán matematikai kérdés: Ha Ukrajna évi 12 milliárd köbméternyi földgázt szállít Magyarországra - ez körülbelül az egytizede az Európába tranzitált éves gázmennyiségnek -, és hazánk csupán nyolcmilliárd köbmétert használ fel, hova kerül a fennmaradó négymilliárd?

A válaszokból kiderült, a különbözetet Magyarország tovább értékesíti. Egy ukrán újságírónőt az érdekelte, vajon a villamos energiát a magyarok, Ukrajna legnagyobb áramimportőrei, miért az európai árszint harmadáért vásárolják a keleti szomszédtól, és ezen a Magyar Villamos Művek keres-e?

Gyurcsány jelezte: magyar részről az árban azok a hazai ráfordítások, magyar tulajdonú berendezések is tükröződnek, amelyekkel az ukrán villamos energiát alkalmassá teszik az európai hálózatba való bevezetésre.

Duplázni akarják az árucserét

A két kormányfő személyi felelősökre lebontott, 2007-re vonatkozó cselekvési munkatervet írt alá, amely az energiabiztonságra és a közlekedésre összpontosít. Emellett a magyar és az ukrán vagyonügynökség közti információcseréről, a két ország állami befektetésösztönző szervezetei együttműködéséről, Ukrajna agráripari fejlesztéséhez való magyar hozzájárulásról állapodtak meg. Közös kivitelezéssel terveznek egy egymilliárd köbméteres földalatti gáztárolót. A 2006-os 2,1 milliárd dolláros árucsere-forgalmat (amely tavaly kedvezően, mintegy félmilliárdos magyar exporttöbblettel zárult) a kétszeresére emelnék.

Gyurcsány Ferenc vendégét, Viktor Janukovicsot kalauzolja
Gyurcsány Ferenc vendégét, Viktor Janukovicsot kalauzolja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.