Hat iskola költözik a nyáron

Bár a múlt héten a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, mégis bezárja 19 szakközépiskoláját, az intézmények többsége még egy vagy két évig maradhat a jelenlegi helyén.

Hat szakközépiskola diákjai már biztosan másik épületben kezdik a következő tanévet: a Fővárosi Közgyűlés múlt heti döntése értelmében a 19 bezárásra ítélt intézmény közül ennyit már a nyáron átköltöztetnek a jogutód iskolákba. Így szeptembertől a Dekoratőr Iskolát a kézműipari szakközépiskolában, a Hajnik Károly Szakközépiskolát a Leövey Klára Szakközépiskolában, az Irinyi János Szakképző Iskolát a Petrik Lajos Szakközépiskolában, a Kelenföldi Műszaki Szakközépiskolát a Trefort Ágoston Két Tannyelvű Középiskolában, a Klauzál Gábor Szakközépiskolát a Szily Kálmán Műszaki Középiskolában, a Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskolát pedig a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskolában lehet majd "megtalálni".

A többi iskolában a most harmadikos diákok (háromban még a másodikosok is) megnyugodhatnak: ők még a jelenlegi épület falai között fejezhetik be tanulmányaikat. A tervek szerint két évig a jogutód intézmény telephelyeként működhet ugyanis a Kalmár László Szakközépiskola (jogutód a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola), a Kolos Richárd Szakközépiskola (jogutód a Trefort Ágoston Két Tannyelvű Középiskola) és a Kossuth Zsuzsa Humán Szakközépiskola (jogutód a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola).

A Batthyány-Strattmann László Szakképző Iskola, a Bőrfeldolgozó-ipari, a Déri Miksa, a Fényes Elek, a Földes Ferenc, a Kvassay Jenő, a Lengyel Gyula, a Petőfi Sándor és a Szabóky Adolf szakközépiskolák, valamint a Mérei Ferenc Szakiskola egy év haladékot kapott a költözésre.

Az átköltözés ütemezése némiképp azonban még módosulhat: az "intézménypárok" jelenleg is egyeztetnek erről - közölte John Emese, az oktatási bizottság alelnöke. A végső határozatot április 26-i ülésén hozza meg ez ügyben a közgyűlés. Akárhol is kezdik azonban a következő tanévet a diákok, ugyanazt a szakmát tanulhatják majd.

Nem biztos azonban, hogy ugyanazok a pedagógusok is tanítják majd őket: az átszervezések és a jövő tanévi kötelező óraszámemelés következtében ugyanis szeptembertől mintegy ezer tanári álláshely szűnhet meg. Az emiatt kifizetendő végkielégítésekre, korengedményes nyugdíjakra hárommilliárd forintot irányzott elő a költségvetés. További 240 millió forintba kerül majd a költöztetés. Vagyis az átszervezések összességében várhatóan 3,24 milliárd forintot emésztenek majd föl. A főváros ugyanakkor a szakképzés átalakításától az idén egymilliárd, jövőre pedig további hárommilliárd forint megtakarítást remél.

Hat szakközépiskola diákjai már biztosan költöznek
Hat szakközépiskola diákjai már biztosan költöznek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.