Körzeten kívül sem kell mindig fizetni

Egyelőre nem szakítanak el senkit a régi orvosától. Nyárig mindazoknak, akiket már kezeltek egy körzetükön kívül eső intézményben, nem kell külön fizetniük. Készül a szabályozás arra is, hogy ha van szakmai indoka, a kijelölt intézményen kívüli ellátásért se kelljen kiemelt térítést fizetni.


Fekete úr tíz éve beteg. Egyszerre három problémával is küzd: daganatos betegségével onkológushoz, visszerével érsebészhez, mozgásszervi gondjaival reumatológushoz jár - mindegyikük más-más kórházban fogadja őt. Fekete úr közben már orvost is cserélt - volt, akivel nem volt elégedett. Tíz éve azonban az út már a megszokott, csakhogy most azt a hírt kapta: területileg már más intézményhez tartozik, s a jövőben egyetlen helyen fogadják. Az pedig az ő személyes problémája, hogy történetesen egyik orvosa sem itt dolgozik. Fekete úr azt mondja: ő mindenkitől azt hallja - ezért még a minisztériumba is telefonált -, hogy nem járhat majd a régi orvosaihoz, csak akkor, ha véletlenül épp a számára kijelölt kórházban dolgoznak.

Dr. Remenár Éva, az Országos Onkológiai Intézet munkatársa, Fekete úr onkológusa nem hiszi, hogy innen bárkit tovább kellene küldeniük, hiszen országos intézetről van szó. Azt azonban ő is látja: teljes a tanácstalanság. Van, aki fogadja, s van, aki elküldi a nem hozzá tartozó betegeit: utóbbiak szerint "a rendszer" nem engedi ezeket a betegeket "lejelenteni" - vagyis az ellátásukat nem finanszírozzák számukra.

Ugyan egy kórház ma is minden további nélkül elküldhet egy beteget, ha nem a saját területéhez tartozik, a 600 forintos vizitdíj vagy a kórházi költségek legfeljebb lehetőségek: ha valaki nem fogadja el a kijelölt utat, fizessen többet.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos, a beutalási rend egyik kidolgozója szerint az alapvető cél, hogy mindenkinek nevesítsenek olyan ellátóhelyet, ahol a betegségét kezelni tudják, s onnan semmilyen indokkal nem küldik el. - A cél nem a tradicionális orvos-beteg kapcsolatok fölszámolása, de mindennél előbbre való szempont a területi ellátási kötelezettség - mondja a tiszti főorvos. Az új struktúra bevezetése szerinte három-hat hónap, erre az időszakra külön rendet dolgoznak ki.

És hogy mi várható?

- Alapesetben a vizit- és a kórházi napidíj mellett részleges térítési díjat kell fizetniük azoknak a betegeknek, akik beutalás nélkül veszik igénybe a számukra ki nem jelölt kórház szolgáltatását. Ez a biztosító által finanszírozott költség 30 százaléka, összesen legfeljebb 100 ezer forint lehet. Ez esetben az OEP a betegség gyógyításáért járó összeg 70 százalékát utalja csak át a kórházaknak. Június 30-ig viszont még mentesülnek ez alól mindazok, akik az intézményben, ugyanannál az orvosnál jártak már 2007. január 1-je előtt. Így, ha például egy várandós nő ugyanannál a szakorvosnál kíván szülni, akihez terhesgondozásra járt, nem kell részleges térítési díjat fizetnie abban az esetben, ha a kisbaba június 30-ig világra jön.

Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy már készül olyan tartalmú szabályozás, hogy ha valaki esetében szakmai indoka van annak, hogy ne a kijelölt kórházában vegyen igénybe valamely ellátást, akkor ne kelljen kiemelt térítési díjat fizetnie. Mi marad meg kórházából? Tekintse meg infografikánkat!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.