Pirosak, szürkék, hontalanok

Bár az 1,3 milliós Észtország lakóinak csaknem 30 százaléka orosz ajkú, a vasárnapi parlamenti választásokon egyik olyan párt sem jutott a törvényhozásba, amelyik kifejezetten az orosz kisebbség képviseletét tűzte ki célul.

Az Alkotmány Párt egy-, az Orosz Párt 0,2 százalékos eredményt ért el. Úgy tűnik, a balti állam orosz lakói nem érzik azt a kitaszítottságot, amelyre Moszkva rendszeresen felhívja a figyelmet.

Igaz, az "orosz pártok" potenciális szavazóinak nagy része nem szavazhat: 125 ezer embernek észt nyelvtudás híján nincs semmilyen állampolgársága - ők a "szürke útlevelesek" -, 120 ezren pedig orosz állampolgárok, ők a "piros útlevelesek". (A két csoportból csaknem 200 ezren nagykorúak.) Ám az észt állampolgársággal rendelkező 140 ezer orosz - akik közül 110 ezer nagykorú - is csak 11 ezer szavazatot adott le az "orosz pártokra". (Feltételezve, hogy észtek nem szavaztak rájuk.)

Az orosz kisebbséget korántsem zavarja annyira a helyzete, mint azt Oroszország állítja: 64 orosz tannyelvű, észt költségvetésből finanszírozott középiskola működik az országban, a fizetések magasabbak, mint Oroszországban - nem számítva Moszkvát -, az életkörülmények is jobbak, így nemigen lehet olyan szürke vagy piros útlevelest találni, aki inkább "hazaköltözne" a nagy keleti szomszédba. Annál több olyan piros útleveles fiatalt aki nagykorúságát elérve az észt állampolgárságot választja. Ez a folyamat különösen Észtország EU-tagságával erősödött meg.

Nem terelte az orosz kisebbséget egy táborba az sem, hogy a parlamenti választásokon győztes kormányfő, Andrus Ansip Reform Pártja támogatta a tallinni szovjet világháborús emlékmű, a Bronzkatona eltávolítását, noha a kezdeményezést sokan az orosz kisebbség elleni támadásként élték meg. (Toomas Hendrik Ilves államfő nem írta alá a törvényt, szerinte az ellentétes az alkotmánnyal.) Ezzel együtt az Észtországban élő oroszok többsége nem gondolja úgy, hogy védelmüket a Kreml biztosítaná. Ezt erősíti, hogy Moszkva, miközben a hontalanok helyzetéért aggódik, 2001 óta a szürke útlevelesektől is ugyanolyan beutazási vízumot követel, mint az észt állampolgároktól.

l Iránba és Szíriába irányuló titkos orosz fegyvereladásokról akart cikket írni Ivan Szafronov, aki munkáltatója, a Kommerszant moszkvai napilap szerint gyilkosság áldozata lett. Az orosz rendőrség azonban továbbra is abból indul ki, hogy az 51 éves nyugállományú ezredes múlt pénteken öngyilkos lett: a harmadik emeleti moszkvai lakásából felszaladva az ötödikre kiugrott az ablakon. Újságíró-kollégái szerint Szafronovnak hiteles információi voltak arról, hogy Moszkva Fehéroroszországon keresztül Szu-30-as vadászgépeket juttat Szíriának, valamint SZ-300V rakétarendszert Iránnak, s a szíriaiakkal előkészületben vannak további fegyverszállítási szerződések. (Ny. G.)

A szovjet Bronzkatona Tallinnban
A szovjet Bronzkatona Tallinnban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.