Darfúrban a legborzasztóbb az emberi jogi helyzet

A darfúri népirtást nevezi a legsúlyosabb emberi jogi viszszaélésnek az USA külügyminisztériuma által az emberi jogok helyzetéről kiadott éves jelentés. A 196 államra kiterjedő, a törvényhozás megbízásából készített dokumentumot tegnap hozták nyilvánosságra Washingtonban.

A jelentés szerint Szudán nyugati tartományában már több mint 200 ezer ember vesztette életét, a menekültek száma két és fél millió.

Az amerikai nagykövetségek jelentésein alapuló beszámoló megállapítja, az emberi jogok helyzete az erőszakos cselekmények súlyosbodásával Afganisztánban és Irakban is romlott. Kínában egyre gyakoribb a rendszert bírálókkal szembeni fellépés. Oroszországot a jelentés a végrehajtó hatalom központosítása, a Kreml iránt lojális törvényhozás, a bírói karra gyakorolt politikai nyomás, az etnikai kisebbségek elleni intolerancia, a korrupció vagy a sajtószabadság korlátozása miatt bírálja. Az Egyesült Államok szövetségeseinek, Pakisztánnak és Egyiptomnak is súlyos hiányosságokat rónak fel. A legrosszabb jogsértők között idén is Irán, Szíria, Libanon, Zimbabwe, Venezuela és Kuba szerepel. (H. G.)

Bírálat a hazai romaellenesség és antiszemitizmus miatt

Az amerikai külügyminisztérium jelentésének Magyarországgal foglalkozó fejezete - amellett, hogy felsorolja az emberi jogok terén tapasztalható hiányosságokat - összességében a Gyurcsány-kormány számára kedvező megállapításokat tartalmaz. A bevezető leszögezi: a kormány általában tiszteletben tartja a polgárok emberi jogait, ugyanakkor előfordult, hogy a rendőrség túlzott erőszakot használt a gyanúsítottakkal, főleg romákkal szemben, és tovább él az állami médiába való beavatkozás vádja. Gond a nők és a gyermekek elleni erőszak, az emberkereskedelem, a romák elleni széles körű diszkrimináció és az antiszemita vandalizmus. Romlott a helyzet a börtönökben, már 2005-ben is kapacitásuk 146 százalékán működtek, tavaly ez 158 százalékra nőtt.

Az őszi zavargásokkal kapcsolatban a dokumentum a kormány által felkért, ám attól függetlennek minősített Gönczöl-bizottság számait veszi át, és nem említi a jobboldal szempontjából vizsgálódó Morvai-bizottságot. (Ebben az is közrejátszhat, hogy ennek elemzése már túl későn jelent meg.) Megállapítja, hogy 326 civil és 399 rendőr sérült meg, 380 tüntetőt állítottak elő vagy tartóztattak le. Az összecsapások során sok rendőr nem viselt azonosítót, ennek ellenére az év végén 60 túlzott erőszakot alkalmazó rendőr kilétére derült fény, közülük addig 18 ellen indult meg az eljárás. A tüntetők egy része a nyilasokhoz köthető szimbólumokat használt és listát állított össze zsidó személyiségekről. Magyarországon sok a szélsőjobboldali, antiszemita internetes honlap, a Magyar Demokrata és a Magyar Fórum című hetilapok antiszemita írásokat közölnek.

A jelentés minden országnál tartalmazza, milyen lehetőségük van az állampolgároknak a kormány leváltására. Magyarország esetében megállapítja, hogy ez békésen, az általános választójogon alapuló szabad és igazságos választásokon lehetséges. A tavalyi választás törvényes volt, és a rendszerváltás óta először a korábbi kormány kapott újabb négyéves mandátumot. (Washingtoni tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.