Hókotrásra szánt pénzből kátyúznak

Tavaly télen hétmilliárd forintot fordított a Magyar Közút Kht. hókotrásra, síkosságmentesítésre, az idén azonban ennél jóval kevesebbet költött, mivel elmaradt a komoly havazás, a tartós, kemény fagy. Ígérik: a megspórolt összeget az utak karbantartására fordítják.

Akár százmilliókat is megtakaríthat a közútkezelő azon, hogy eddig nem hullott jelentős mennyiségű hó, elmaradtak a tartós, kemény fagyok. Az enyhe tél miatt ugyanis a szokásosnál jóval kevesebb feladata akadt a Magyar Közút Kht.-nak: egy-két naptól eltekintve nem volt szükség hókotrásra, s a reggeli fagyokon kívül a jegesedés sem volt jellemző, így a sószóró gépek is ritkán gördültek ki a telepekről.

- Két éve télen 6,5, tavaly hétmilliárd forintot fordított a Magyar Közút Kht. a téli útüzemeltetésre, egyebek mellett hókotrásra, síkosságmentesítésre. Az idén azonban ennél jóval kevesebbet kellett költenünk, az enyhe tél kedvezően befolyásolta kiadásainkat - mondta el érdeklődésünkre Szőnyi Zsolt, a társaság szóvivője. Hozzátette: a költségek egy része független az időjárástól, hiszen az ügyeletet például március 15-ig mindenképpen fenn kell tartaniuk, a gépeknek pedig a tavaszias időben is készenlétben kell állniuk. Az viszont tény - tette hozzá -, hogy kevesebb a téli útüzemeltetéssel járó költség, mint az elmúlt években.

Azt, hogy pontosan menynyit spóroltak meg az enyhe télen, nem tudta megmondani a szóvivő, a társaságnak ugyanis csak májusban kell elszámolnia fenntartója, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felé a téli kiadásokkal.

Szőnyi Zsolt kérdésünkre válaszolva elmondta: nem kell attól tartani, hogy a téli útüzemeltetésen megtakarított pénzt elvonnák a közútkezelőtől, s azt más célra fordítanák. Ez az összeg az "utakon marad" - hangsúlyozta a szóvivő, akitől megtudtuk: az eddig fel nem használt forrásokat folyamatosan átcsoportosítják, és útüzemeltetési, karbantartási feladatok ellátására fordítják. A Magyar Közút Kht. tizenkilenc területi igazgatóságán már el is kezdték a kátyúzást, az út menti növényzet gondozását, az árkok tisztítását és a sérült Kresz-táblák cseréjét.

Nem mindenki örül annak, hogy elmaradtak az utakon a közlekedési nehézségeket okozó, a falvakat a külvilágtól elzáró havazások: kevesen gondolnak ugyanis arra, hogy sokaknak jó üzlet a hótolás. A közútkezelők és az önkormányzatok - különösen kemény, az utakon közlekedőknek sok gondot okozó havazások idején - gyakorta igénybe veszik a traktorokkal, nagy teljesítményű gépekkel rendelkező vállalkozók segítségét. A hókotrásra szerződő kisebb-nagyobb cégek vezetői nem szívesen nyilatkoznak, ám úgy tudjuk: nem járnak rosszul a megbízásokkal. Zala megyében akad olyan vállalkozó, aki egyetlen nagy teherautójával 600 ezer forintos bevételre tett szert tavaly télen, négy hónap alatt.

Tavaszi munkákba kezdtek a közútkezelõk
Tavaszi munkákba kezdtek a közútkezelõk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.