Hazudott Cheney kabinetfőnöke

Az ötből négy vádpontban bűnösnek mondták ki tegnap Lewis „Scooter” Libbyt, Dick Cheney alelnök egykori kabinetfőnökét. Az esküdtek tíz napig vitatkoztak, hogy hazudott-e az ügyészségnek és az FBI-nak.

A bonyolult ügyben végül az igazságszolgáltatás félrevezetésében, két rendbeli hamis tanúvallomásban és egy hamis tényállításban marasztalták el, egy másik hamis tényállítás vádja alól felmentették. Büntetéséről várhatóan nyár elején döntenek, a maximum 25 évi börtön, ám jogi szakértők szerint a legvalószínűbb a 18 és 24 hónap közötti szabadságvesztés. Libby védői perújrafelvételt sürgetnek, és ha azt elutasítják, fellebbeznek a mostani ítélet ellen. Kérdés, hogy az elnök kegyelemben részesíti-e. A Fehér Ház szóvivője szerint George W. Bush tévén nézte az ítélethirdetést, sajnálja Libbyt, ám az ügy még nem zárult le, és ezért nem kívánja kommentálni a helyzetet.

Az alelnök kabinetfőnöke azt a vizsgálatot próbálta meg félrevezetni, amelynek egy fedésben dolgozó CIA-ügynök személyazonosságának kiadása volt a tárgya. Valerie Plame a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásán dolgozott. 2003-ban (egy külföldi titkosszolgálat hamis jelentése alapján) felmerült, hogy Niger urániumot adott el Iraknak, s Plame javasolta, hogy férje, az USA volt nigeri nagykövete utazzon Afrikába feltárni a tényeket. Joseph Wilson azzal jött vissza, hogy az állítás hamis, és amikor a kormányzat ennek ellenére továbbra is tényként hivatkozott rá, cikket írt a New York Timesba.

A bíróságon bemutatták a lapnak azt a példányát, amelyen Cheney megjegyzéseket fűzött a cikkhez. A Fehér Ház Wilson diszkreditálása céljából tudatosan szivárogtatta ki, hogy felesége CIA-ügynök. Az eljárás során fény derült azokra a sötét módszerekre, amelyekkel a kormányzat „beetette” az újságírókat, akiken keresztül azután megpróbálták lejáratni az iraki háborút ellenző nagykövetet. A New York Times egyik riportere 85 napot töltött börtönben, mert nem volt hajlandó felfedni forrását – végül Libby maga járult hozzá ahhoz, hogy megszólaljon. Az is kiderült, hogy Richard Armitage külügyminiszter-helyettes és Bush elnök helyettes kabinetfőnöke, Karl Rove is aktívan terjesztette a Plame-ről szóló információt. Végül azonban csak Libby ellen emeltek vádat, s azt sem a kiszivárogtatásért. (forrás: washingtoni tudósítónk)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.