A tengeri halak negyede kipusztulhat az ENSZ szerint

Az ENSZ mezőgazdasági szervezete riadót fújt a tengerek túlhalászása miatt: a kutatások szerint a fajok több mint negyedét a kipusztulás fenyegeti.

A római központtal működő FAO a hiányzó politikai akarattal magyarázza azt, hogy egyre fogy az amúgy is megtizedelt tengeri halállomány. A FAO honlapján megtalálható halászati jelentést gyakorlatilag az egész világsajtó idézte kedden.

Ezek szerint a tengerek és óceánok halállományának negyede veszélyben van. Az állomány több mint felét (52 százalékot) oly mértékben túlhalászták, hogy ezt már semmiképpen nem szabad fokozni, állapítja meg a jelentés.

A veszélyeztetett fajok a túlhalászás miatt nem tudnak regenerálódni, és így jelentősen csökkent a halak száma.

A jelentés szerint a legproblematikusabb régiók között van az Atlanti óceán és a Csendes óceán délkeleti része, valamint az Atlanti óceán északkeleti területe, és az Indiai óceán.

Különösen azok a halfajok vannak veszélyben, amelyek vándorlásuk során a parti vizek mentén, egyes államok felségterületén haladnak át. Ezek közé tartozik több cápafaj is. A vándorló cápák több mint fele, és a mélytengeri halak kétharmada tartozik ebbe a csoportba.

"A kialakult helyzet megerősíti, hogy világóceánokon folytatott halászat elérte a végső határt" - mondta Nomura Icsiro, a FAO főigazgató-helyettese, és bírálta a halászat hiányos ellenőrzését.  

A WWF nemzetközi környezetvédelmi szervezet a jelentés nyomán a halászati politika radikális átalakítását követelte. "Az ENSZ jelentés világossá tette, hogy a politika és a gazdaság ígéreteit nem váltották be" - nyilatkozta a WWF halászati szakértője, Heike Vesper, akinek nyilatkozatát a Die Welt című német napilap idézte online kiadásában.

Sok állam nem tartja be a megállapított halászati kvótákat, például a vörös tonhal esetében a Földközi tengeren, holott csökkenteni kellene a kihalászott halak mennyiségét, vagy leállítani a halászatot addig, amíg a halállomány nem regenerálódik - mondta.

Gerd Hubold, a létrehozott nemzetközi testület főtitkára szerint erősíteni kellene az ellenőrzést, de ehhez az államok jobb együttműködésére van szükség - idézte a Die Welt című német lap online kiadásában.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.