Tallium-mérgezéssel ápolnak két amerikai nőt Moszkvában

Tallium-mérgezéssel ápolnak két amerikai nőt egy moszkvai klinikán, s az orosz rendőrök vizsgálják azokat a személyeket, akikkel érintkezésbe kerültek.

Mint orosz fogyasztóvédelmi és jogérvényesítő szervek kedden közölték, a 49 éves, a volt Szovjetunióban született anyánál és 26 éves lányánál a múlt hónap utolsó napján diagnosztizálták a múltban több titkosszolgálat által bevetett nehézfémmel való mérgezést a moszkvai baleseti főklinikán, ahova öt nappal korábban szállították be őket. A két nő, akik élete nem forog veszélyben, miután ellenanyagot kaptak, s szervezetüket megtisztították a veszélyes fémtől, egy esküvőre érkezett Los Angelesből Moszkvába rokonaihoz orosz lapok szerint.

A Stasi keletnémet állambiztonsági szolgálat egy nyugat-berlini ügynöke 1981-ben talliumot tartalmazó patkánymérget kevert egy keletieket átszöktető férfi és családja ételébe egy izraeli nyaraláson, de mindnyájan szerencsésen átvészelték a merényletet. Az egyik verzió szerint Georgij Markov bolgár másként gondolkodóba is talliumoldatot fecskendeztek a hírhedt 1978-as londoni esernyős gyilkosságban. Szaddám Huszein kivégzett iraki diktátor ügynökei ugyancsak használták a talliumot, s orosz gyanú szerint a hidegháború idején az amerikaiak és a franciák is alkalmazták azt.

A brit orvosok eleinte talliumra gyanakodtak Alekszandr Litvinyenko Londonba menekült egykori orosz állambiztonsági tiszt múlt novemberi halálos megmérgezésénél is, amíg ki nem derült a polónium 210-es izotóp használata. Talliumként a nehézfém izotópjainak csoportját emlegetik, amelyek bétasugárzást bocsátanak ki, és felezési idejük néhány másodperctől négy évig terjed. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.