Hogyan lehet visszaszerezni vezető helyünket a régióban?

"A mai magyar helyzettel kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak" -  írja lapunk Vélemény rovatában megjelenő elemzésében Heim Péter az Aegon-csoport regionális befektetési igazgatója. - "Egyrészt úgy látom, hogy a megbillent pénzügyi egyensúly fokozatos helyreállásának jók az esélyei. Másrészt a megfelelő gazdaságpolitikai stratégia hiánya miatt egyre hátrébb csúszunk a régió termelési és szolgáltatási versenyében. Nem látom azokat a hajtóerőket, melyek visszaemelnének minket a régióban valamikori vezető helyünkre."


A befektetési igazgató egyik kiemelt javaslata az alternatív befektetések idevonzása:
"A nagyvilágban a befektetések egyre nagyobb hányada (átlagosan 810 százaléka) áramlik alternatív befektetésekbe" - írja. - "A legnagyobb lengyel biztosító (PZU) több mint 600 millió eurót tart kockázati tőkebefektetésekben. Ennek nagy hányada hasznosul Lengyelországban, ami jelentősen hozzájárul az ország gyors gazdasági növekedéséhez. Hazánkban sajnos nincsenek ilyen befektetések a vagyonkezelt portfóliókban. A rendkívül konzervatív befektetési kultúra súlyos gondokat okozhat. Jelentős mennyiségű külföldi pénzügyi tőke nem jön be – az ország túl kicsi és agyonszabályozott –, s még a Magyarországon felhalmozott megtakarítások is külföldre fognak vándorolni az euró bevezetése után. A kormány sokszor beszél róla, hogy régiós pénzügyi központot szeretne hazánkban kialakítani, de sajnos ennek az esélye jelenleg csekély. Ehhez egyszerre és hatékonyan kellene módosítani az adószerkezetet, az oktatást és a szabályozókat – világos és egyértelmű célokat és határidőket lefektetve. Nyilvánvaló, hogy nem lehet oktatási háttér nélkül pénzügyi központot kialakítani. A pénzügyi oktatás színvonala az elmúlt években nem igazán javult, talán még romlott is. Ma már egyre nehezebb kvalifikált munkaerőt találni a befektetési piacon annak ellenére, hogy évente több ezer közgazdász kerül ki az egyetemekről. Ennek megváltoztatásához a kormányzati és a piaci szféra összefogására van szükség.
Mindemellett meg kellene találnunk azt a területet, amit még nem foglaltak el mások. A tőzsde tekintetében már végérvényesen lemaradtunk, hiszen Lengyelországban évente 20-30 friss bevezetés történik, és Csehországban is közel van a tízhez az új papírok száma. Mivel korábban elmulasztottuk megfelelően megerősíteni a tradicionális befektetési eszközök piacait, és (Lengyelországgal ellentétben) nem törekedtünk olyan szabályozásra, mely átmenetileg arra kényszerítette volna az intézményi befektetőket, hogy (nem állampapírokba való) hazai befektetéseket eszközöljenek, ma már csak azon igyekezhetünk, hogy a lehető legpiacbarátabb befektetési környezetet alakítsuk ki az intézményi befektetők számára. Mivel kicsik vagyunk, az adminisztrációs és befektetési korlátok felszabadításával s a minél kvalifikáltabb munkaerővel versenyezhetünk.
Adódna egy kitörési pont is: egy alternatív befektetési központ kialakítása."

(A teljes cikk a szerdai Népszabadságban jelenik meg.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.