"Eltűnőben a híres dán tolerancia"

"Jogszerűen, de ezt leszámítva teljesen értelmetlenül elvettek egy csoport erősen alternatív fiataltól egy - számukra - jól működő kultúrházat és találkozóhelyet" - összegzi véleményét az elmúlt napokban külföldön is figyelmet keltő dániai zavargásokról Sajó György, egy Koppenhágában élő magyar értelmiségi.

- "Ezek a punkok, ha őket nem bántják, a légynek sem ártanak, és a koncertjeiket és technobulijaikat elég kultúráltan, szigorúan a négy faluk közt rendezték le." Megjegyzi, hogy a negyed, ahol a foglaltház működött, mindig egyértelműen támogatta a jelenlétüket - legalábbis eddig.

"Az utóbbi napok teljesen értelmetlen, barbár gyújtogatásainak, autófelborításainak, gimnáziumrombolásának és üzletkifosztásainak köszönhetően ez a széles körű támogatás azonban érthetően erősen megcsappant" - írja Sajó György, aki megérti a környékbeliek ellenérzéseit egy olyan csoport iránt, amely " a politikai hatalommal és a rendőrséggel szembeni elégedetlenségüket a helyi, ártatlan lakosság értékeinek és életterének brutális rombolásával fejezi ki. "Nem tudni azonban, hogy a rombolók maguk a ház használói, vagy csak "a köréjük tapadó, destruktivitásra ürügyet kereső ' holdudvar' voltak-e." A levélíró megfigyelése szerint "ezek a csoportok kedvezőtlen szimbiózisban állnak egymással, egymást gerjesztik egyre vadabb és egyre értelmetlenebb erőszaknyilvánításokra ".

A levélíró ugyanakkor a dán hatóságok eljárását sem helyesli. A ház rajtaütésszerű, drasztikus kiürítése, és a helyi politikusok és a koppenhágai önkormányzat gyenge teljesítménye "azt mutatja, hogy a hajdanvolt híres dán tolerancia egyre inkább eltűnőben van. Ez nagyrészben köszönhető a hat éve hatalmon levő erősen jobboldali kormánykoalíciónak " - olvasható a koppenhágai magyar értelmiségi levelében.

A templom, ahová Sajó György családjával jár, a "harci zónán" belül áll, de vasárnap már csak "az itt-ott felolvadt aszfalt, néhány felborított és kiégett autó, valamint az üzletek bedeszkázott kirakata" utal t az utcai harcokra. "Az utcák tiszták, rendezettek, mutatva, mennyire felkészült és rutinos a városi köztisztasági hivatal ilyen esetekben. Ez is Dánia." - jegyzi meg egy mosollyal a levélíró.

Kiégett autók a zavargások után
Kiégett autók a zavargások után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.