Gyurcsány, Navracsics és az antiszemitizmus

A Magyarok Házában tegnap egy új könyv szerzőjeként Orbán Éva történelemtanár szabatosan meghatározta az árpádsávos zászló és a nyilas szimbólum különbségét: a kettőt nem tévesztheti össze, aki nem vak és nem hülye, mondta ő. Kondor Katalin volt rádióelnök moderálásával így létrehozta azt a szokatlan helyzetet, amelyben a politika ad példát mélységből és szenvedélyből a fentiek szerint kissé elnagyoltan fogalmazó civil világ képviselőinek.

A parlamentben kora délután, napirend előtt ugyanis lényegében ugyanerről a kérdésről volt szó, csak éppen a helyhez illő módon és elkötelezettséggel, s ez még akkor is így van, ha a felek a témától korántsem idegen szenvedélyességgel védték igazukat. Kiderült ezúttal az is, hogy van annak a Fidesz számára előnye is, ha képviselői nem rohannak ki, amint meglátják a miniszterelnököt, mert így, hogy Gyurcsány Ferenc nem előre bejelentett felszólalóként védte meg a The Timesnak adott interjúját, a Ház csaknem fél karéja – a jobboldali – hurroghatta le. Navracsics Tibor ugyanis tetemre hívta a miniszterelnököt: mondja meg szemtől szembe, melyik Fideszképviselő antiszemita.

A miniszterelnök a vezető brit konzervatív lapnak egyébként nem állította, hogy azok volnának. Ahogyan ezúttal is azt válaszolta: a Fidesz merő önérdekből nem határolódik el a legkínosabb nézetekkel ágálóktól, sőt, használja őket. Márpedig ezt becsületes konzervatív, jobboldali erő sohasem tenné. Ezért ő igenis sajnálja a magyar demokráciát és sajnálja a Fideszt is. Azt a pártot, amelynek kongresszusán – a miniszterelnöknek e megjegyzését nagy értetlenség fogadta a jobboldali padsorokban – az árpádsávos zászlót is megtűrik.

Gyurcsány tegnap a Klubrádiónak adott interjúban elmondta, azért döntött úgy, hogy mégis beszél március 15én, mert rajtuk kívül keveseket érintett meg a politikai „ünnepcsendre” vonatkozó kezdeményezése. Mértéktartást, felelősséget és visszafogottságot ajánlott mindenkinek az ünnepre vonatkozóan. – Több hallgatást, több elmélyülést és kevesebb magamutogatást – fűzte hozzá.

Orbán Éva
Orbán Éva
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.