Greenspan kontra Bernanke

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint az utóbbi egy hét értékpiaci felfordulása egyrészt azt jelzi, hogy a befektetések mozgatása az utóbbi néhány évben minden korábbinál globálisabb méreteket öltött, másrészt azt, hogy a Fed előző elnökére még mindig jobban odafigyel a piac, mint a jelenlegire.

A Barclays Capital szerint a jelenleg zajló eladási hullám egyik fő oka az, hogy a befektetések pozicionálása az elmúlt két-három évben jelentős mértékben globalizáltabbá vált. Ennek révén a világ valamely zugában jelentkező veszteség a korábbinál szélesebb hatással járhat, kiterjedt profitkivételt serkentve egész más piacokon. A ház úgy látja, középtávon várható, hogy a befektetők elkezdenek jobban odafigyelni azokra az országokra, amelyek sebezhetőséget mutatnak. A "szokásos" hármas ebben a tekintetben Törökország, Dél-Afrika és Magyarország. A Barclays Capital annak a véleményének adott hangot, hogy mivel a fejlett piacok nyújtotta háttér továbbra is egészséges, és a gyenge növekedéssel kapcsolatos félelmek várhatóan elenyésznek, a feltörekvő piaci térség sokkal gyorsabban stabilizálódik, mint a korábbi években, különösen a tavaly május-júniusban végbement hasonló epizódok után.

A Moody's hétfőn Londonban kiadott helyzetértékelésében azt állapította meg, hogy a múlt keddi "sanghaji tüsszentés", valamint Alan Greenspan előző Fed-elnök aggodalmas megjegyzése az amerikai recesszióról olyan erőteljes koktélnak bizonyult, amelynek hatása jócskán túltett Ben Bernanke jelenlegi Fed-elnök kedvezőbb retorikáján. A Moody's szerint önmagában már az aggasztó következményekkel járhat, hogy Greenspan ilyen mértékű piacmozgató hatást őrzött meg, mert nem alkot kedvező képet a piaci bizalom állapotáról, ha az előző Fed-elnöknek nagyobb a befolyása a piacra, mint a jelenleg hivatalban lévőnek.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.