Magyar év New Yorkban?

A 2004-es londoni Magyar Magichez hasonló kulturális évad New York-i megrendezésének feltételeiről tájékozódik a helyszínen Hiller István. Az oktatási és kulturális miniszter a hétvége óta tárgyal Amerikában. Az út során aláírja a két ország hosszú távú kutatási és felsőoktatási együttműködéséről, valamint a Fulbright-ösztöndíjakról szóló megállapodást. Hiller lapunknak azt mondta: meglepődött, hogy az amerikai fél mekkora jelentőséget tulajdonít az egyezménynek.

A külföldi kulturális évadok közül az elsőt még az Orbán-kormány rendezte Franciaországban. Később a hollandiai, oroszországi és nagy-britanniai eseménysorozatok is nagy sikert arattak. A miniszter szerint a mostani kormány megalakulása óta vizsgálják egy 2009-es New York-i bemutatkozás megvalósíthatóságát. Ez lenne az első Európán kívüli évad, ráadásul a világ kulturális értelemben is legnehezebb "piacán".

Hiller szerint a több hónapos, összefüggő tematikájú rendezvénysorozatok akkor sikeresek, ha tartósan Magyarországra irányítják a figyelmet, és ezzel a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat is erősítik. Ilyen volt a londoni kulturális évad, amelynek nyomán 27 százalékkal megugrott a Magyarországra látogató brit turisták és üzletemberek száma. A New York-i rendezvénysorozat szerény becslések szerint is több százmillió forintba kerülne, ezért Hiller tárgyalásai főként az amerikai fogadókészségre, a magántőke részvételének lehetőségeire irányulnak. A kormány március vége előtt eldönti, megvalósítható-e a terv.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.