Orbán észérvekre hivatkozik - de volt már együttérzőbb is

A Fidesz elnöke ért a zászlókhoz. Orbán Viktor tudja, mi mit jelent rajtuk és bennük, mi a jelek tartalma. Erről tanúskodik a múlt heti értekezése.

„Az Árpád-sávos zászló nem nyilas zászló” – nyilatkozta a TV2-nek kedd este. Így folytatta: „A nyilas zászló úgy festett, hogy az Árpád-sávos zászlóba nyilaskeresztet tettek. Ilyen zászlókat én ma nem látok a köztereken, ami nagyon helyes, mert szerintem bűncselekmény volna, lévén, hogy önkényuralmi jelképet szimbolizálna. Az ötvenes években a kommunista diktatúra is beletette a magyar zászlóba a maga önkényuralmi jelképeit, amelyeket aztán 56-ban kivágott belőle a magyar nép – de még ma is nemzeti lobogóként használjuk. Ugyanígy az Árpád-sávos zászló is egy önkényuralmi jelképtől megszabadított történelmi zászló.”

Volt idő, amikor Orbán – aki a napokban ideiglenesen befejezettnek nyilvánította a demokráciát – nem volt ilyen klipp-klapp. Együttérzőbben, árnyaltabban fogalmazott. A Magyar Hírlapnak 1992 februárjában adott, Antall Józsefet bíráló nyilatkozatában ezt olvashatjuk (a cím: A populista politika élesen szemben áll a liberalizmussal): „Megértjük azok félelmét, akik rémségeken mentek át az elmúlt évtizedekben, és olyan jeleket tapasztalnak, amelyek sötét korok emlékeit idézik fel.”

Orbán Viktor kormányfőként is vonzódott a lobogókhoz. Az általa adományozott millenniumi zászlóról így értekezett 2000-ben, Elek községben. „Ezen a zászlón, tisztelt hölgyeim és uraim, rajta van a magyar történelem. Igaz, szimbólumokban elmesélve. Ezek a sávok az Árpád-sávok, az Árpád-házi királyokat idézik. Láthatjuk rajta a kettős keresztet, amely Béla király idejéből van…”

Dicséretes.

Ha ezek után valaki úgy gondolná, hogy az ellenzék vezére az Árpád-sávosról a napokban tett nyilatkozatával akarva-akaratlanul legalizálni szerette volna a szélsőséges törekvéseket, nagyot téved. Hiszen már liberális korszakában, a konzervatív Antall-kormányt bírálva is megmondta (az első csíkos fölbukkanása és Göncz Árpád kifütyülése után, 1992. október 29-én), hogy „minél nagyobb a kétség a szélsőség elleni határozott kormányzati fellépést illetően, annál inkább vágynak az emberek nem indulatos, nem érzelmi, hanem észérvek által vezérelt politizálásra. Mindazok ellenére mondom ezt, hogy az elmúlt másfél év bizonyos szempontból úgy is leírható, mint a szélsőjobboldali erők legalizálásának kísérlete.”

Ha valaki furán csengő mondatokra bukkan, ne minket hibáztasson.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.