Rábaszennyezés: magyar aggodalmak - osztrák Zöld támogatók

A Rábán képződő hab miatt minden bizonnyal felelős stájerországi bőrgyár, a feldbachi Boxmark környezetvédelmi engedélye 1999-ben lejárt, s bár az ausztriai vízminőségi előírások szerint ilyen esetekben automatikusan érvénybe lép az ideiglenes hosszabbítás, az új engedély nem mellőzhető.

Josko Vlasich, a burgenlandi Zöldek környezetvédelmi szakértője felhívja a figyelmet arra, hogy a gyár ugyan már régebben kérvényezte az engedély meghosszabbítását, ám a fürstenfeldi hatóság mindeddig nem tett eleget a kérésnek. Hogy csupán a hatóság trehányságáról van-e szó, avagy ténylegesen gond lehet a bőrgyár környezetvédelmi intézkedéseivel, arról a burgenlandi politikus mit sem tud, készséggel idéz azonban Josef Pröll  mezőgazdsaági és környezetvédelmi miniszter egy nyilatkozatából. A miniszter egy interpellációra adott válaszában a Boxmark burgenlandi – jennersdorfi gyáráról jó bizonyítványt állított ki, a Stájerország területén lévő Feldbach gyárával kapcsolatban azonban csak a környezet – illetve vízvédelmi tanúsítvány hiányát említette.

A burgenlandi Zöldek egyébként teljes mértékben megértik a magyarok érzelmeit a Rába felszínén keletkező hab láttán, s támogatják mindazokat a magyar természetvédőket és politikusokat, akiket aggaszt ez a látványos környezetszennyezés.

Magyar-osztrák tárgyalások

A téma folyamatosan napirenden van a magas rangú magyar-osztrák  találkozókon. Göncz Kinga magyar külügyminiszter, aki legutóbb néhány nappal ezelőtt az Európai Unió új alapjogi ügynökségének megnyitóján árt az osztrák fővárosban, lapunk kérdésére elmondta, hogy az osztrák kormány készségesen együttműködik az ügy rendezésében. Most várják a bécsi Műszaki egyetem szakértői jelentését, amely pontosan kimutatja majd a habzás okát és a keletkezett szennyeződés összetételét, s vagy  alátámasztja, vagy cáfolja az osztrák feltételezést, miszerint a hab nem mérgező, s csak esztétikailag igencsak zavaró. Az osztrák kormány – ahogyan ezt Gusenbauer kancellár budapesti látogatásán is megerősítette – a tanulmány eredményeit figyelembe véve kész anyagi támogatást nyújtani az érintett bőrgyárak környezetvédelmi berendezéseinek korszerűsítéséhez, amennyiben erre lenne szükség a habzás megszüntetéséhez.

Heuiligenkreuz: elsietetett magyar aggodalom?

A másik, a magyar kapcsolatokat terhelő környezetvédelmi problémával, a heiligenkreuzi szemétégetővel kapcsolatban az osztrák kormány  úgy véli, hogy egyelőre elsietett a magyar aggodalom. A szemétégető még csak papíron létezik, van mód a tervek technikai korrekciójára. Másrészt a tervezetthez hasonló konstrukciójú szemétégető működik Bécs közepén, minden környezetszennyezési probléma nélkül. Az osztrák kancellár egyébként azt is közölte, hogy szívesen látják a magyar szakértőket, környezetvédőket, újságírókat a bécsi létesítményben, hogy maguk is meggyőződjenek arról: az aggodalom eltúlzott, s az osztrák fél a legmesszebbmenőkig figyelembe veszi a környezetvédelem szempontjait.

(Bécs)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.