Nem kommentálják a Párizsi Magyar Intézetben Barre botrányos nyilatkozatait

- Nem ilyennek ismertem meg, nagyon megleptek a nyilatkozatok. Biztos vagyok benne, hogy Raymond Barre ügye felvetődik a Párizsi Magyar Intézet (PMI) baráti köre igazgatótanácsának e havi ülésén – mondta lapunknak a testület egy, neve elhallgatását kérő tagja. A nyilatkozatukat névvel is vállaló kollégái azonban jóval óvatosabbnak bizonyultak.

Mint megírtuk, a jelenleg 83 éves volt francia miniszterelnök a múlt héten védelmébe vette a nemrég elhunyt Maurice Papont, az egyetlen, háborús bűnökért elítélt fran-cia főtisztviselőt, valamint Bruno Gollnischt, az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciójának vezetőjét, akit nemrég a holokauszt bagatellizálásáért ítéltek el. (Mind a centrista, ám pártonkívüli Barre, mind a nemzeti frontos Gollnisch lyoni – együtt dolgoztak a nagyváros önkormányzatában.)

Barre – aki szerint a „zsidó lobbi nemtelen műveleteket hajt végre”, az egyik párizsi zsinagóga megtámadói pedig a zsidók helyett „ártatlan francia járókelőkre sújtottak le” - ugyanakkor a PMI baráti köre elnöki tisztét is betölti, sőt lényegében maga hozta létre a szervezetet. Felesége, Eva Barre magyar származású, s mindketten védnökei a Budapesti Operabarát Alapítványnak.

A PMI baráti köre igazgatótanácsának egy másik tagja, Thomas Schreiber megkeresésünkre nem kívánta kommentálni Barre nyilatkozatait. Így tett a hivatalból testületi tag Derdák András, a PMI igazgatója is, arra hivatkozva: nem feladata, hogy francia belpolitikai nyilatkozatokat véleményezzen. Nikicser László párizsi magyar nagykövet – Derdák felettese - tudósítónknak ugyanezt mondta, hozzátéve: az egykori francia kormányfő mondatai csak egy történeti vita keretében értelmezhetők. A nagykövet szerint majd a PMI baráti köre, mint civil szervezet kialakítja a véleményét, neki ebbe nincsen beleszólása. – Úgy vélem, Barre továbbra is segítségére lehet Magyarországnak – tette hozzá Nikicser.

A baráti kör főtitkárát, Antoinette Daridant mostanáig nem értük el.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.