Politikai beszélgetés-sorozatot indít a Védegylet

„Az elmúlt hónapok tovább mélyítették az irracionális árkokat a magyar demokratikus politikai közösségben. E közösség egyik fele a demokratikus, másik fele a nemzeti elkötelezettséget vitatja el a többiektől, miközben a hazánk és bolygónk sorsáról folytatott értelmes párbeszéd lehetőségei aggasztóan beszűkültek.” – Ezzel a helyzetértékeléssel indítja a Védegylet közpolitikai beszélgetéssorozatát, amelyben olyan meghívottak szerepelnek, mint Bozóki András, Lánczi András, Hankiss Elemér, Majtényi László, Illés Zoltán, Tamás Gáspár Miklós, Szalai Erzsébet és Elek István.

A Védegylet szerint vannak alternatívák a jelenlegi állóháborúval szemben, többek között ezt hivatott igazolni a rendezvénysorozat. „Nyitott vitafolyamatban teszünk kísérletet arra, hogy összekapcsoljuk egymással a természeti és szociális kizsákmányolás elleni küzdelem, a társadalmi részvétel és a társadalmi kohézió erősítése, a jövő nemzedékekért viselt felelősség, a globális igazságosság, az emberi méltóság, valamint a természeti-kulturális sokféleség védelmének politikáit.” – ígéri a program.

E hét péntekétől kéthetente délután ötkor tartják a beszélgetéseket a Sirály kávéházban (Budapest, VI. Király u. 50.).

„Traumák és identitások” – ez lesz a címe az első blokknak, amelyben azt vizsgálják, hogyan alakítják a többgenerációs traumák a nemzeti és a politikai identitást. A beszélgetés résztvevői: Hankiss Elemér szociológus; Orosz István esszéista; Vásárhelyi Judit tanár (Védegylet / Független Ökológiai Központ).

Március 23-án a huszonegyedik század lehetséges politikai ideológiáit keresi Elek István közíró; Farkas Attila Márton kultúrantropológus; Schiffer András jogász (Védegylet), a beszélgetés címe: A Nagy Elbeszélések vége.

„A részvétel demokráciája” címet viseli a harmadik beszélgetés, amely április 6-án lesz. „A legitimáció forrásai a mai demokráciákban. Átláthatóság, titoktalanítás, deliberatív demokrácia kísérletek, modellek és technikák Európában, Amerikában és Magyarországon. Bibó időszerűsége és a hatalommegosztás elvének korszerűsítése. Társadalmi részvétel a közfontosságú folyamatokban – itthon és Európában.@-demokrácia.” – ígéri a program, amelynek szereplői: Majtényi László jogász, volt Adatvédelmi Biztos; Pataki György közgazdász (Védegylet / essrg )

További témák: „A globális falu szegletében” - május 4.; „Életesélyek és igazságosság” - május 18.; „Méltóságot mindenkinek!” - június 1.; Új köztársaságok válsága? - június 15., Gödör klub.

A részletes program itt olvasható.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.