Nyolc milliárd dolláros japán-brazil etanol-befektetés

Japán, amely jelentősen függ a külföldi kőolajtól, azt tervezi, hogy egy brazil állami céggel közösen mintegy 8 milliárd dollárért brazil etanol-gyárakat vásárol.

A legnagyobb példányszámú brazil napilap, a Folha de S. Paulo értesülése szerint a pénzt 40 brazil etanol-gyártó kisebbségi részesedésének a megvásárlására fordítanák és ezzel biztonságosabbá válna a szigetország etanol-ellátása.

A Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) brazil állami olajtársaság már korábban megerősítette, hogy ez irányú tárgyalásokat folytat a Mitsui & Co. Ltd. japán céggel. A befektetés várható összegéről azonban eddig nem lehetett tudni semmit. Most először nyilatkozott erről Paulo Roberto Costa, a Petrobras vezérigazgatója.

Japán évi etanol-szükséglete 1,8-6 milliárd liter, attól függően, hogy a szigetországban miként állapítják meg a benzinhez keverhető etanol arányát, ami 3-10 százalék lehet.

Brazília tavaly 3,4 milliárd liter etanolt exportált, aminek mintegy 7 százaléka (225,4 millió liter) került Japánba.

A brazil napilap úgy tudja, hogy a japán National Development Bank segít majd finanszírozni az ügyletet.

A világ legnagyobb etanol-gyártója az Egyesült Államok. A második legjelentősebb Brazília, amely ugyanakkor a legnagyobb exportáló. Brazíliában cukornádból készítik az etanolt, míg az Egyesült Államokban jóval költségesebben, kukoricából.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.