Napok óta tartó zavargások Koppenhágában

A koppenhágai rendőrség néhány tucatnyi embert őrizetbe vett vasárnap hajnalban a harmadik napja tartó éjszakai zavargások résztvevői közül. A napok tartó konfliktus forrása az, hogy a hatóságok kiürítettek egy nagy tradíciókkal rendelkező foglaltházat.

Több mint harminc ember került rendőri őrizetbe az autonómok, anarchisták és más "alternatív" csoportok által önkényesen "megszállt" Christiania körzet közelében, miután tiltakozók kis csoportjai szombat éjszaka, illetve vasárnap hajnalban köveket hajigáltak a rendőrökre, szemeteskukákat gyújtottak fel, és barikádokat építettek egy fontos útvonalon. A legújabb tüntetések azonban nem voltak olyan erőszakosak és nagyszabásúak, mint az előző két éjszakán lezajlott zavargások.

Péntek éjszaka könnygázzal oszlatta fel a rendőrség a körülbelül ezer fiatal tüntetését, és kétszáz tiltakozót őrizetbe vett. Összesen 643 embert vettek őrizetbe az utcai csatározások csütörtöki kezdete óta, köztük 140 külföldit (európaiakat, köztük svédeket, norvégokat és németeket, továbbá amerikaiakat). 

Noerrebro negyedben a rendőrség csütörtökön lakoltatta ki az autonómok, punkok és egyéb, az underground kultúrához tartozó emberek által negyedszázada megszállt, négyemeletes egykori színházépületet, az Ungdomhusetet.

Flemming Steen Munch, a koppenhágai rendőrség szóvivője szombaton bejelentette, hogy 188 randalírozót vettek őrizetbe. Kiemelte, hogy az utóbbi tíz évben nem volt példa ilyen méretű zavargásokra Dániában, s azt valószínűsítette, hogy az összetűzések tovább folytatódnak a következő napokban. A tiltakozókhoz egyébként csatlakoztak Svédországból, Norvégiából és Németországból érkezett fiatal "aktivisták" is.

A dán fővárosban ez volt a második éjszaka, hogy a kilakoltatás miatt utcai zavargások voltak. Csütörtök este hét órakor egy helikpoter szállt le az Ungdomshuset tetejére és kirakta a dán rendőrség akciócsoportjának tagjait. Ezzel egyidőben egy tűzoltódaruról habbal árasztották el az épületet. Negyed óra alatt sikerült kiürűteni a házat.

Rövid idegi nyugodt volt a környék. Hamarost megjelentek azonban a feketébe öltözött tetrekész tüntetők. Barrikádok épültek a szemétgyűjtőkből és tartalmukból. Alacsonyan szálltak az utcakövek és palackok.

A Koppenhágában valaha látott legnagyobb rendőri erőnek pár óra alatt végül sikerült felülkerekednie. Összesen 75 személyt fogtak el az Ungdomshuset körül. Az est folyamán az elfogottak száma 170-re emelkedett, négyen meg is sérültek.

A helyi rádión keresztül figyelmeztették a környéken élő szülőket, hogy korábban vigyék haza gyeremekeiket az óvodákból, iskolákból. A közelben lévő bankok zárva tartottak, az egyik iskola pénteken sem nyitott ki. A rendőrség figyelmeztette a lakosságot, ha nem muszáj, ne tartózkodjon ezen a fertályon.

A várost nem érte váratlanul az Undgodmshuset kiürítése és az azt követő felfordulás. Már október végén megszületett a végleges határozat arról, hogy az ifjuságnak el kell hagynia az épületet. Akkor a rendőrség megígérte, hogy csak karácsony után kezdi meg az épület kiürítésést. Az események azóta várttak magukra.

Sikeres volt az intézkedés, amit katonai pontossággal hajtottunk végre, mondta Flemming Steen Munch a rendőrség szóvivője, az épület kiürítése után.

Később azonban kitört a csata Koppenhága utcáin. A házfoglalók és szimpatizánsaik öt órakor tiltakozó gyűlésre érkeztek egy közeli parkba. Itt már közel ezer fiatal volt. Mindenki arra várt, hogy valami történjék már, illetve hogy valaki szólaljon fel. Végül a demonstrálók elindultak az Ungdomshuset irányába. Minden kis mellékutca sarkán rendrőrautók álltak, akiket a fiatalok fütyüléssel, fújolással köszöntöttek.

Egy idő után feketeruhás elkendőzött arcú huligánok váltak ki a felvonulók közül, köveket és flaskákat kezdtek hajigálni a rendőrök felé. Pár száz méterre az Ungdomshusettől négy rendőrautó lezárta a széltében az utat. Hangosbeszélőkön keresztül feloszlásra szólították a felvonulókat. A tüntetők kő és üvegzáporral válaszoltak.

Nem csak rendőrautókat, de néhány rendőrt is eltaláltak. A rendőrök nem használtak védőpajzsokat, hogy ezzel se provokálják a fiatalokat. Így a rendőrök teljesen védtelenül álltak, amikor molotov koktélok repkedtek feléjük.

A hatóság könnygázzal és a feloszlásra vonatkozó utolsó felszólítással válaszolt. Ezután egy újabb rendőri egység a garázdálkodók mögött elvágta a menekülési útvonalat. A rendőrök az így körülzárt részen mintegy 100 személyt elfogott. Kezeiket kábelkötegelő szalagokkal hátrabilincselték, majd hosszú várakozás után a elszállították őket a helyszínről.

Akik viszont kicsúsztak a rendőrök hálójából, robbanószereket kezdtek dobálni a hatósági személyek felé. A vandalizmus elharapózott a környező utcákon, néhol máglyák lobbantak lángra. Hirtelen lekapcsolták a közvilágítást, csak a kirakatok az égő barrikád és a sok rendőrautó kék villogója fénylett.

Késő estére a zavargások átterjedtek Krisztiániára is, és miután egy autó és több kuka is kiégett, a rendőrség bizonyos városrészeket lezárt. Kevéssel 10 óra előtt a rendőrök felkészültek egy újabb rendbontásra, ezúttal a Városháza téren, de a tervezett akció előtt negyed órával csupán néhány tüntető fagyoskodott az esőben.

Huszonöt éve foglalták el

Az Ungdomshuset története 1982-ben kezdődött, amikor a fiatalok átvették az épületet. A ház fokozatosan elhasználódott, lerobbant, majd 1996-ban tűz martaléka lett. Az önkormányzat 2000-ben az objektum eladása mellett döntött.

A fiatalok ekkor egy ironikus transzparenst függesztettek ki: „Eladó 500 erőszakos pszichopatával a pokolból”. Ha az utolsó szót, a poklot nem írták volna oda, akkor az egész történet másképp végződhetne. Az Úrháza szabadegyház vezetője, Ruth Evensen a feliratot látva eldöntötte, hogy megveszi az épületet.

Semmi és senki nem képviselheti a poklot a kerületben, ezt Isten mondta nekem, emlékszik vissza.

A házat végül 2001-ben sikerült megvennie kétmillió koronáért (kb. 200 .000 Euró). Az épületről szóló végső döntés közeledtével a fiatalok alapítványt hoztak létre, hogy megvehessék saját fészküket. Az alapítvány tavaly a körábbi összeg hétszeresét, 14 millió koronát ajánlott az Ungdomshusetért.

Ruth Evensen egyértelmű nemmel válaszolt. Csütörtökön rendőri védelem mellett végre ő is bejuthatott a kiürített épületbe. Még nem döntöttem el, hogy lebontassam, vagy felújítsam a házat, mondta a terepszemle előtt.

A rendőrség az azonnali bontásban reménykedik. Máskülönben ismét el fogják foglalni, mondja Flemming Steen Munch.

(Forrás: Dagens Nyheter, MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.