Női futball: bele lehet esni

Hajdanán a női futballt az amatörizmus és a romantika jellemezte Magyarországon. Ma amatörizmus van, de romantika nincs. Igaz, Hevesi Tamás azt mondja, a lányok között változatlanul a játék szeretetéről szól a dolog, de Halmosi Béla azt is megemlíti: ez ma már nem egyszerű szabadidős tevékenység, hanem valódi sport.

Világsport - tenném hozzá, ám a legjobbak és a magyarok nem sorolhatók ugyanabba a kategóriába. Merthogy a nagyoknál profizmus van, minálunk meg mégiscsak tanulás vagy munka mellett futballoznak a nők. Sőt, fizetnek érte, hogy játszhassanak: az 1970-ben - még az Észak-pesti Áfész támogatásával - alakult, kilencszeres bajnok és jelenleg is listavezető Feminánál például havi ötszáz forint a tagdíj.

Halmosi Béla éppen ennek a klubnak az elnöke csaknem másfél évtizede, Hevesi Tamás pedig másodállású ügyvezető és edző a Belvárosi Női Labdarúgó Clubnál, azaz a Ferencvárosnál. A BNLC határozatlan idejű szerződést kötött az FTC-vel - mert a zűrös IX. kerületi viszonyok miatt nem lehet tudni, mit hoz a jövő, és a női szakasz semmiképp sem akar megszűnni -, ennek fejében az Üllői úti edzőpályák egyikén játszik, olykor buszt kap a Fraditól, és a bajnokságban Ferencváros néven szerepel. Hevesi főállására nézve rockénekes, pillanatnyilag a hatodik szólólemezét készíti. Öt évvel ezelőtt beleszeretett a női futballba; úgy látszik, ebbe ugyanúgy beleeshet az ember, akár a leggyönyörűbb és az egyetlennek tetsző hölgybe. A klubot két és fél esztendeje alapították, a csapat pedig mindjárt második lett a legalacsonyabb hazai osztályban, az NB II-ben, és feljutott a legjobb hét csapat közé. (Az a hét egyébként nyolc volt, de a Debrecen a múlt évben visszalépett az NB I-től.)

Halmosi és Hevesi tehát abban feltétlenül megegyezik, hogy mindkettő megszállottja e sportágnak, amellyel kapcsolatban nem tűnik unalmas, üres frázisnak, hogy "vannak biztató jelek". Az ezredfordulón 900-1000 igazolt játékosa volt a magyar női futballnak; mára ez a szám négyezerre szökött fel. Hiába, hogy az első osztály csak hét csapatból áll, a tizenöt éven aluliak bajnokságában már huszonöt együttes vetélkedik. Vagyis nem akármilyen tempóban növekszik a hátország, jóllehet még a négyezres szám is csak morzsa az Egyesült Államok zsúrkocsis tortájához, a nyolcmillió női labdarúgóhoz képest.

A helyzet különben hasonlít a korai évtizedek férfifutballjához, hiszen az NB I-ben szerepel - a Ferencvároson kívül - az Újpest és az MTK is. Az utóbbi állítólag azért, mert Várszegi Gábor rokonszenvezett lánya szenvedélyével, s bár Hanna már abbahagyta a játékot, az MTK - a pletykák szerint - "miatta" vette át a Pepita Sárkányok elnevezésű klubot. A hőskortól jelen lévő Feminát viszont nem kellett átvenni, arra ellenben szükség volt, hogy edzője hallatlan átalakuláson essen át. Kiss László - igen, a Kiss, Izsó, Váradi Vasas-hármas, valamint a Fazekas, Törőcsik, Kiss válogatott trió finom technikájú tagja - eleinte azt tartotta a női labdarúgásról, hogy borzasztó... Most viszont már a leghatározottabban azt mondja: szóba sem jön, hogy megmutassa, miként kell lőni vagy indítani, azt a lányok - kiváltképp Nagy Anett, Paraoánu Aranka és Pádár Anita - nála is jobban tudják. Sőt, újabban az is alapkövetelmény, hogy rendszerben játsszanak, bár ennek elsajátításában kétségkívül akadtak nehézségek. Míg Hevesi és kollégái mindennap tartanak edzést a főiskolásoknak-egyetemistáknak, a gyorséttermi alkalmazottaknak vagy az üzletkötőknek, Kiss heti háromszor vezényel tréninget, mert így minden alkalommal legalább tizenhatan részt vesznek a gyakorláson.

Hogy milyen eredménnyel? Az már biztos, hogy Kiss úgy véli: ahogyan mindenki egyenrangúnak tekinti Skaliczky Lászlót és Németh Andrást, a férfi és a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányát, úgy nincs differencia a férfi és a női futballcsapatot irányító szakvezető között sem. Ami pedig a nemzetközi porondon elfoglalt pozíciót illeti: a magyar válogatott az UEFA lajstromában a 18., a FIFA-világranglistán a 36. Közeli áttörés nem várható, mivel az 1984 óta zajló Európa-bajnokságok selejtezőin eddig mindig kiesett a csapat - igaz, a 2001-es torna részvételi jogáért play-off meccset vívott a hollandokkal -, és az először 1991-ben megrendezett világbajnokságra, valamint az 1996-tól zajló olimpiai tornára sem sikerült még kijutnia. Klubszinten ez úgy van, hogy a Femina legutóbb pontveszteség nélkül nyert a Bajnokok Ligája selejtezőcsoportjában, majd a tizenhat között - újabb négyes tornán - három vereséget szenvedett. Az Arsenaltól 6-0-ra kapott ki, de hát a londoni klub nemrégiben tízmillió fontért hozta létre hölgyjátékosainak főúri komplexumát.

Mifelénk meg az a legújabb hír, hogy vasárnap, az első tavaszi fordulóban elmarad a Ferencváros-Femina találkozó, az Üllői úti tartalék pálya használhatatlansága miatt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.