Uniós gáz a gépvásárlásnak

Még nem véglegesítették az elkövetkező hét esztendő mezőgazdaságigép-vásárlási támogatásának részleteit, de az agrárpolitikusok szerint biztosra vehető, hogy a támogatás mellett évente mintegy 120 milliárd forint értékű új technikai eszköz kerülhet a gazdálkodókhoz. Brüsszelben még tart az egyezkedés, de máris gőzerővel folyik a támogatási pályázatok előkészítése.

Bár az Európai Bizottságban a napokban benyújtott, hét évre szóló Új Magyarország vidékfejlesztési program uniós elfogadása csak augusztus közepére várható, ennek egyes részeit már rövidesen meghirdetheti a kormányzat. 2013-ig 1300 milliárd forint támogatás jut a magyar vidéknek, vagyis évente fejlesztésre 180 milliárd forint lenne az uniós és nemzeti támogatások révén. A támogatások nagy részét, mintegy 47 százalékát beruházásra lehet fordítani, a magyar mezőgazdaságnak ugyanis jelentős a technikai lemaradása a többi uniós országhoz képest. Ennek egy része, évente mintegy 40-42 milliárd forint szolgálja a műszaki megújulást, a szorosabb értelemben vett gépvásárlást. A 25-35 százalékos támogatási szint mellett évente mintegy 120 milliárd forint értékű új gépet vásárolhatnak a gazdák, ami értékben megegyezik az utolsó jelentősebb, 2003-as vásárlással. Azóta a támogatás hiányában csak 50-60 milliárd forint jutott új gépre. A szakemberek szerint, ha az elkövetkező hét évben maradna a 120 milliárdos megújítási ütem, akkor a hazai mezőgazdaság behozhatja a fejlettebb uniós tagállamokkal szembeni műszaki lemaradását.

A hazai agrárirányítás szeretné, hogy ne csak a versenyképesség, de a termelés menynyisége is növekedjen. Gráf József agrárminiszter szerint a honi termelési potenciálban 30 százalékos kihasználatlan lehetőség rejlik. Ha ezt sikerülne akár a műszaki fejlesztés révén aktivizálni, akkor viszszaállhatna a nyolcvanas évek termelési szintje, ami mindenképpen növelné a vidék eltartóképességét. Brüsszel azonban nem érdekelt a termelés felfuttatásában, ezért közvetlenül nem támogatja a mezőgazdaság termelésének növelését.

Információink szerint a mostani brüsszeli szakbizottsági fordulón éppen ezeket a véleménykülönbségeket kellene rendezni. Ilyen például a szántóföldi növénytermesztés gépmegújítását szolgáló támogatás kérdése. A magyar tárgyalók ugyanis szeretnék, ha traktort, vetőgépet és kombájnt is lehetne támogatással vásárolni. A hivatalos magyar álláspont szerint nemcsak az unióba, hanem a harmadik országokba is exportálják majd a terménytöbbletet.

A vitatott kérdések mellett léteznek már olyan elfogadott támogatási módozatok is, amelyek révén a szerkezetátalakítás, az állatjólét javítása, az energiafelhasználás csökkentése címén lehet majd támogatással új gépet, eszközt vásárolni. Átlagosan 35 százalékos támogatásra lehet számítani. A kertészetet és az állattenyésztést szolgáló gépek esetében 35 százalékos támogatottságot terveznek, a kifejezetten szántóföldi növénytermesztést szolgáló gépek esetében pedig 25 százalékost.

Hajdú József, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet főigazgató-helyettese elmondta, hogy az elkövetkező két évben mintegy 50-60 pályázatot írnak ki. (Az első tervezete már olvasható a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.) A héten véglegesítik azt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján hozzáférhető gépkatalógust is, amely a támogatandó, mintegy 95 ezer mezőgazdasági gép árlimitált listáját tartalmazza. Erre a géppiac ismerői szerint azért van szükség, mert az elmúlt években előfordult, hogy gépforgalmazók a támogatás mértékétől függően emelték az áraikat, így gyakorlatilag osztoztak a kedvezményezettel a támogatásban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.