Autonómok csaptak össze rendőrökkel Dániában - sérültek nélkül!

Csaknem száz fiatal, köztük több külföldi marad hatósági őrizetben dán bírák pénteki döntése szerint egy koppenhágai ifjúsági központ előző napi kiürítését kísérő, erőszakba torkolló tiltakozó akcióban való részvétel miatt.

 A bíróság azzal indokolta 92 fiatal őrizetben tartását, hogy így lehet csak megelőzni, hogy a gyanúsítottak, akik közül a legfiatalabb 15 éves, újabb erőszakos cselekményekben vegyenek részt.

A rendőrség 219 fiatalt - köztük kilenc német állampolgárt - vitt be a dán fővárosban - Noerebro és Christianshavn negyedekben - csütörtökön kirobbant csetepaté után. A rendzavarás azután tört ki, hogy több száz fiatal rátámadt egy többek között punkok és autonómok által negyedszázada jogellenesen lakott négyemeletes valamikori színházépület, az Ungdomshuset kiürítését megkezdő rendőrökre. A randalírozók autókat gyújtottak föl, szemetes konténerekből barikádot emeltek, és üvegeket meg utcaköveket hajigáltak az egyenruhásokra.

A fiatalok melletti szimpátiatüntetések voltak több észak-német és skandináv városban, többek között Hamburgban, Kölnben, Hannoverben, Stockholmban, Göteborgban és Oslóban.

A dán tömegtájékoztatás pénteken egyöntetűen dicsérte a rendőrség előző napi fellépését, mondván, az határozott, de kíméletes volt, amit például az Information című balliberális napilap szerint az is bizonyít, hogy a rendteremtésnek nem volt súlyos sérültje.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.