Az erdélyi Buena Vista

A még nyomokban fellelhető erdélyi népzenéből és népi kultúrából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők március 5-én este fél nyolckor a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Életek éneke címmel huszonnyolc erdélyi énekes, zenész, táncos mutatkozik be - olyan emberek, akik életének szerves része a zene, a tánc, az ének.

A Duna Televízióban nemrég sugározták az Életek éneke című filmsorozatot, amelyet Kelemen László erdélyi származású, 1986 óta Magyarországon élő zenész, a Hagyományok Háza főigazgatója készített. Egy forgatócsoporttal végigjárta Kalotaszeget, a Mezőséget, Székelyföldet, Gyimest, Máramarost, Bihart, közben magyar, román, valamint cigány zenészeket keresett és talált. Például a magyarpalatkai bandát, a szászcsávási zenekart, a gyimesi Zerkula Jánost, Nucut Budatelkéről, Kovaci Marcelt és zenekarát Nagybányáról vagy a bihari Dorel Codobánt, a bánffyhunyadi Varga István "Csipást". A filmsorozat az életüket is bemutatja, a koncerten természetesen a muzsikáé a főszerep - ugyanakkor ezen az estén is megérezhető, megérthető, mit is jelent Erdély, az ottani kultúra.

A szervezők ráadásul mindent megtesznek, hogy az este valóban maradandó élményt jelentsen: a koncert után a Művészetek Palotája termeiben táncházat tartanak a zenészek, amelyre természetesen várják a nézőket. (S. M.)

Mezei Ferenc szászcsávási brácsás
Mezei Ferenc szászcsávási brácsás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.