Átvilágítják a járulékfizetőket

Április elsejétől az orvosok szűrik az egészségügy minden páciensét, jogosultak-e az ingyenes ellátásra. Ők adnak egyévnyi türelmi időt - az APEH nem.

Tajkártya nélkül áprilistól végképp nincs egészségügyi ellátás, ráadásul az igazolvány önmagában már nem is elég. A tébé által finanszírozott vizithez szükség van nyilvántartott biztosított jogviszonyra is. Benne kell tehát lenni az egészségbiztosító nyilvántartásában, hogy a járulékot fizetik. Ezt megtehetjük mi magunk, a munkáltatónk, vagy valaki más, például az állam. Az egészségbiztosító tegnapi tájékoztatóján ismertetett adat szerint 3,5 millióan vannak, akik vagy maguk fizetnek, vagy a munkáltatójuk, illetve mindketten. Az állam viszont 5,5 millió állampolgár után fizeti a díjat: a munkanélküliek, a gyerekek és a nyugdíjasok után. Ez a csoport jogosult az orvosi ellátásra, a gyógyszertámogatásra, de keresetpótló támogatást nem kaphat. E két csoportba tartozók státusa elvileg rendezett. Jóval több, mint egymillió ember lehet viszont Magyarországon, akinek április elseje után tisztáznia kell a jogviszonyát. Vagy be kell jelentkeznie valamilyen munkanélküliséggel összefüggő segélyért, vagy jeleznie kell: tanulói, háztartásbeli, eltartotti státusban él. S persze lesznek olyanok, akikről kiderül, hogy a munkaadó vagy nem is jelentette be a foglalkoztatását az egészségbiztosítóhoz, vagy bejelentette, de valamilyen hiba miatt mégsem szerepel ott. Az egészségbiztosító márciusban levelet küld mindazoknak, akiknek a nyilvántartásuk szerint 30 napnál régebben nincs biztosításuk vagy tisztázatlan a jogosultságuk. A levélben jelzik az utolsó jogviszony adatait és a teendőket. Miután az új rendszer szerint 2008. január elsejétől biztosítás nélkül maradnak azok a pályakezdő fiatalok, akik nem kaptak állást, és nem regisztráltatták magukat munkanélküliként, vagy azok a szegények, akik nem kérnek segélyt, nekik most rendezniük kell a tébéstátusukat. Vagy regisztráltatják magukat, vagy havonta megfizetik a minimálbér után a 9 százalékot.

- Április elsejétől még nem történik egyéb, mint hogy az orvos a taj szám alapján ellenőrzi a jogosultságot - közölte Major Zoltán, az OEP főigazgatója az újságírókkal. A doktor számítógépén vagy egy zöld, vagy egy piros lámpa gyullad ki. A piros jelzés azt jelenti, hogy április és december között rendezni kell a jogviszonyt az egészségpénztárak megyei irodáiban. Itt lehet tisztázni a félreértéseket is. A kilenc hónap türelmi idő alatt az orvosi ellátást mindenki megkapja. Hogy január elsejétől mi történik a biztosítás nélküli maradókkal, azt az OEP főigazgatója nem tudta megmondani. Erről még nem készült el a jogszabály. Király Gyula, az OEP főigazgató-helyettese elmondta: az APEH a türelmi idő alatt is ellenőrizheti a járulékadósokat, és kamatostul behajthatja a tartozást. Ezt - tette hozzá - a jogszabályok alapján eddig is megtehette az adóhatóság.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.