Revans a hevesi árulásért

Orbán Viktor visszavonta a Fidesz hatvani választókerületi elnökének, Szabó Ádámnak a megbízását - értesült a Népszabadság. A Fidesz elnöke azt követően döntött erről, hogy a választókerülethez "tartozó" Ambrus Zoltán nemrégiben a Heves Megyei Közgyűlés ülésén kilépett a polgári frakcióból, független lett, s szavazatával lehetővé tette, hogy a szocialista Sós Tamás legyen a közgyűlés elnöke.

Ezzel egyszersmind azt is megakadályozta, hogy a mandátumegyenlőség miatt működésképtelen közgyűlést feloszlassák, s ismét választásokat írjanak ki a megyében.

Szabó Ádám szerdán még úgy nyilatkozott: nem érzi felelősnek magát Ambrus Zoltán átszavazásáért. "Csak saját tetteimért tudom vállalni a felelősséget, más tetteiért nem." Arra is emlékeztetett, hogy a 2006-os parlamenti választások előtt Ambrus Zoltán sokat dolgozott a Fidesz és a jobboldal győzelméért, és semmilyen jel nem mutatott arra, hogy szembefordulna velük.

Más fideszes politikusok viszont másképp ítélték meg Ambrus Zoltán lépését. A Fidesz elnöke árulónak nevezte a Heves megyei képviselőt, és arra is figyelmeztetett, hogy ezentúl jobban meg kell nézni, ki méltó a párt bizalmára. Zárt ajtók mögött azt is egyértelművé tette, hogy ha ilyen eset történik, az a választókerületi elnök politikai kudarca. Neki ugyanis - véli Orbán Viktor - mindenről tudnia kell.

Információink szerint Szabó Ádám sorsa Ambrus Zoltán "árulásától" függetlenül is meg volt már pecsételve: a pártelnök mindenképpen visszavonta volna a kinevezését, a parlamenti választásokon ugyanis messze elmaradt a várakozástól a körzetében a párt első fordulós teljesítménye.

A hét elején a Fidesz elnöke egy másik, a Szeged 1-es körzetéért felelős választókerületi elnök megbízását is visszavonta: Bodó Imre állítólag a Csongrád megyei fideszes belharcok áldozata lett, s miután néhány kereszténydemokrata és nemzeti fórumos képviselővel kilépett a polgári frakcióból és külön képviselőcsoportot alakított a megyei közgyűlésben, a Fidesz alapszabálya szerint elveszítheti a párttagságát is.

Nemet mondott a Fidesznek a választási bizottság

Továbbra is a Heves Megyei Közgyűlés tagja Ambrus Zoltán - a megyei területi választási bizottság ezzel a döntéssel elutasította a Fidesznek az átszavazó képviselő mandátumának megvonására vonatkozó kérelmét. Ez azt jelenti, hogy érvényes volt a testület határozata, amellyel február 23-án a szocialista Sós Tamást választották a megyei közgyűlés elnökévé. A Fidesz arra hivatkozva fordult a választási bizottsághoz, hogy - a frakciószabályzat értelmében - Ambrus a frakcióból történt kilépésével lemondott mandátumáról, vagyis érvénytelenül szavazott Sós Tamásra. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.