Költözik a Nemzeti Lovarda

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a gödöllői Szent István Egyetem megkezdte az egyeztetést a budapesti, Kerepesi úti Nemzeti Lovarda átadás-átvételéről. A jelenlegi állás szerint a lovardát az egyetem Üllőn lévő Dóra- majorjába költöztetnék, a Kerepesi úton minden tevékenységet - köztük a szakiskolai képzést is - megszüntetnek. A minisztérium oly gyorsan szeretne szabadulni az intézménytől, hogy a második fél évre pénzt sem tervez a fenntartásra, arról az egyetemnek kellene gondoskodnia. Új tanulókat a Kerepesi útra a 2007-2008-as tanévre már nem lehet fölvenni.

A tervek szerint az istállókból, irodákból és a kicsiny gyakorlópályából álló ingatlan átadását miniszteri biztos irányítja majd. A Kerepesi úti lovarda eladásáról az egyetemnek a pénzügyi, az oktatási tárcával és a Miniszterelnöki Hivatallal is egyeztetnie kell. A befolyó pénz egy részéből biztosítanák a lovarda munkájának folytatását Üllőn. Az azonnali létszámleépítést kezdeményező FVM és az egyetem arról is tárgyal, hogy a Nemzeti Lovarda tartozásait az ingóságok és a saját tulajdonú lovak eladásából lehetne fedezni.

A Tattersall immáron biztosra vehető "kimúlásával" eltűnnek a lovak az egykori "lóvásártér" környékéről. Szakmabeli vélekedések szerint erre évek óta számítani lehetett. A nagy hagyományokkal rendelkező, de veszteséges Nemzeti Lovarda sorsa akkor pecsételődött meg, amikor a régi ügetőpálya, a "Lovi" területét 1998 szeptemberében értékesítették (a félmilliárdos szerződést a Horn-kormány alatt készítették elő, Orbán Viktorék idején ütötték rá a pecsétet). A vevő, a francia Bouygues-csoport vállalta, hogy a vételár egy részét úgy tudja le, hogy átalakítja a Kincsem Parkot ügetőversenyek rendezésére. Miután ez megtörtént, 21 millió euróért továbbadta a Kerepesi úti ingatlant az izraeli Plaza Centers-nek. A régi Lovi helyén épül Közép-Európa legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóipari kombinátja.

A Nemzeti Lovarda "maradék" területének értékét 6-7 milliárd forintra becsülik. De az üzletembereket és a befektetőket bizonyára nem hatja meg, hogy itt, a hajdani Városi Omnibusz Telep területén rendezték Magyarországon az első lóárverést 1878. május 5-én.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.